Vakcine protiv raka dojke

vakcina

 

Vakcina
Vakcina

 

Rezultati istraživanja provedenog na miševima ukazuju da je moguće stvoriti vakcinu protiv raka dojke i za ljude te će se nova vakcina početi testirati na ženama već početkom iduće godine.

“‘Vjerujemo da će se ova vakcina jednog dana koristiti u sprečavanju razvoja raka dojke kod odraslih žena na isti način na koji vakcine sprječavaju razvoj dječjih bolesti” rekao je voditelj istraživanja dr. Vincent Tuohy s Cleveland Clinic’s Lerner Research Institute te dodao “ukoliko cjepivo bude kod ljudi djelovalo kao i kod miševa biti će to monumentalno”.

Znanstvenici se nadaju da bi način na koji je nastala ova vakcina mogao biti od koristi i za liječenje drugih vrsta raka. Naime vakcina ciljano djeluje na protein koji se zove alpha lactalbumin, a koji se nalazi u dojkama zahvaćenim tumorom. Vakcina jača imunitet i tjera ga da uništava protein kad se pojavi te na taj način sprječava formiranje tumora. Osim toga, tjera osnaženi imunološki sistem da djeluje na već postojeći tumor tako što ga smanjuje.

Jedini problem je što se protein alpha lactalbumin nalazi i u grudima zdravih žena koje doje, stoga žena koja u mladosti primi vakcinu neće moći dojiti kad rodi, no to neće utjecati na njezine reproduktivne sposobnosti. Stoga prema mišljenju znanstvenika nova vakcina protiv raka dojke se preporučuje za žene koje su starije od 40 godina.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.