Mangan, kobalt i bakar u ishrani

Mangan, kobalt i bakar u ishrani
Mangan, kobalt i bakar u ishrani

Mangan, kobalt i bakar u ishrani
Mangan, kobalt i bakar u ishrani

Mangan

U organizmu se nalazi u svim ćelijama, a naročito u jetri, pankreasu i bubrezima. Ima ulogu u sintezi hemoglobina i metabolizmu kalcijuma i fosfora. Izvor su: brašno, leguminoze, jetra, lisnato povrće, voće. Dnevne potrebe za odrasle i djecu iznad 4 godine su 2 mg/dan.

Kobalt

Glavna uloga kobalta je obezbjediti crijevnim bakterijama sintezu vitamina B12 (cijanokobalamina) u čiji sastav ulazi. Učestvuje u mobilisanju gvožđa iz depoa i povećava sadržaj feritina u zidu tankog crijeva. Deficitom u ishrani životinja dolazi do nastanka makrocitne megaloblastne anemije. Preporučene dnevne potrebe za kobaltom iznose 0,2 grama. Mješovita dnevna ishrana obezbjeđuje 5-8 grama bez štetnih posljedica po organizam.

Bakar

Esencijalan je element za čovjeka koji učestvuje u sintezi hemoglobina, dopamina i norepinefrina, ulazi u sastav enzima ćelijskog respiratornog lanca, te igra ključnu ulogu u apsorpciji i metabolizmu gvožđa. Pripisuje mu se uloga u stvaranju pigmenta i keratina u kosi. Deficiti bakra praćeni su anemijom, digestivnim poremećajima, depigmentacijom kose, deformacijom kostiju i zastojem u rastu. Nalazi se u svim namirnicama, a naročito u parenhimatoznim organima, morskim ribama, ostrigama, orasima i integralnom zrnu. Preporučen kao dovoljan dnevni unos djeci do 6 godina 1-2 mg, za odrasle iznosi 20 mg, a u trudnoći i laktacija je 20 mg/dan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.