Ruptura Ahilove tetive

Ruptura ahilove tetive
Ruptura ahilove tetive
Ruptura ahilove tetive
Ruptura ahilove tetive

Ruptura ahilove tetive je relativno česta sportska i rekreacijska radna ozljeda, koja se najčešće dešava u dobi izmeñu 30 i 50 godine života. Češća je kod muškaraca (10 : 1). Može biti djelimična ili potpuna.

Simptomatologija:

U trenutku ozljede bolesnik osjeti naglu , jaku bol u donjem dijelu musculus triceps surae koja onemogućava daljnja kretanja. U području pete, na mjestu rupture, nastaju oteklina i podljev krvi, najčešće oko 5 cm iznad hvatišta Ahilove tetive za kalkaneus i tako često prekrije mjesto razdora tetive. Bolesnik se pregledava tako da kleči na rubu stola sa stopalima koja slobodno vise. U slučaju potpune rupture može se napipati mjesto razdora tetive, a stopalo se može dorziflektirati u većoj mjeri nego normalno (>30°). Pozitivan je Thompsonov test ( u potrbušnom položaju bolesnika sa stopalima preko ruba stola stisnemo m. triceps surae, pri čemu se zdravo stopalo plantarno fleksira (50°), a pri rupturi tetive stopalo se ne pomakne). S potpuno rupturiranom tetivom bolesnik ne može stajati na prstima, tj. ne može se podići na prste ozljeđene noge, a često ni pri djelimičnoj rupturi. Više puta od djelimične rupture daljnjom aktivnošću nastupi potpuna ruptura.

Dijagnoza:

Dijagnoza se postavlja detaljnim pregledom, a od velike pomoći je ultrazvučni pregled.

Liječenje:

Liječenje u svježim slučajevima izvodi se hirurški tj. šavom tetive što je moguće izvesti perkutano, pogotovo u sportaša i mladih osoba. Konzervativno liječenje u smislu 6 tjedana imobilizacije s ekvinus položajem stopala. U zastarjelim, a katkad i svježim slučajevima radi se tenoplastika  uz dugo postoperativno rasterećenje i fizikalno liječenje.

 

Thompsonov test
Thompsonov test

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.