Bolesti bronhiola – Bronchiolitis

Bronchiolitis
Bronchiolitis
Bronchiolitis
Bronchiolitis

Ovo oboljenje pripada akutnoj plućnoj bolesti. To je ozbiljno generalizirano inflamatorno oboljenje bronhiola virusne etiologije. Javlja se u uzrastu do 2 godine, najčešće u prvih šest mjeseci, recidivira u 5% slučajeva.

Uzročnici su:

RSV, virus parainfluence, adenovirusi, influenca, mikoplazma pneumonije. Javlja se u epidemijama, tokom zime i proljeća, a istovremeno postoji epidemija gornjih disajnih puteva kod odraslih.

Patogeneza:

osnovni nalaz je opstrukcija bronhiola usljed:

  • Zadebljanja zidova bronziola usljed edema i limfocitarne infiltracije.
  • Prisustva mukusa i ćelijskih otpadaka. U težim oblicima dolazi do deskvamacije epitela bronhiola.

Kada je opstrukcija tog stepena da ometa normalno izlaženje vazduha iz alveola dolazi do zadržavanja vazduha u alveolarnom prostoru, tako da se razvija difuzna plućna hiperinflacija. Kada je opstrukcija kompletna razvijaju se atelektaze.

Opstrukcija remeti normalnu izmjenu gasova do hipoksemije, hiperkapnije i respiratorne acidoze.

Klinička slika:

kihavica sa seroznim sekretom, kašalj sličan pertusisu, temperatura do 38C. Dijete je blijedo malaksalo, odbija hranu, povraća, uznemireno je, diše ubrzano, površno, često je cijanotično. Tahipnea (preko 60) ukazuje na ozbiljan poremećaj. Izraženi su klinički znaci opstrukcije: dispnea, klimanje glavicom sinhrono sa disanjem, inspiratorno širenje nosnica, ekspiratorno stenjanje, uvlačenje juguluma, uvlačenje mekih tkiva toraksa u fazi inspirija, cijanoza. Kasnije se može javiti wvheezing, jetra i slezina su spuštene, mekane i mogu da se palpiraju. Auskultatorno imamo piskavi bronhitični pukoti, tahikardija, oslabljeno disanje. Na RTG snimku imamo: plućna hiperinflacija, mrljasta i multilobusna zasjenjenja (mikroatelektaze, mikroinfiltracije). Broj leukocita je normalan ili se povećava kod bakterijskih komplikacija.

Komplikacije:

  • emfizem
  • pneumotoraks
  • atelektaze

Diferencijalna dijagnoza:

Akutni opstruktivni bronhitis, cistična fibroza, kongenitalne anomalije.

Letalitet je 1%, a u epidemijama i veći.

Terapija:

simptomatska, oksigena terapija, bronhodilatatori, rehidracija, antibiotici, kortikosteroidi, asistirana ventilacija (indikacija za hospitalizaciju).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.