Kada posjetiti ginekologa?

Ginekološki pregled
Ginekološki pregled
Ginekološki pregled
Ginekološki pregled

Žene često ne obavljaju redovne preglede kod ginekologa jer se osjećaju nelagodno. Ali bez obzira na nelagodu ili stid, koji je takođe ponekad prisutan, u nekim slučajevima jednostavno morate otići kod ljekara.

Uz Papa test, na kompletnom redovnom ginekološkom pregledu radi se ultrazvuk, a to je najčešće vaginalna sonda koja se uvodi u grlić i tako se vide maternica i jajnici kao i manje diskretne promjene koje se ne mogu vidjeti običnim pregledom.

Papa testom se mogu utvrditi sumnjive promjene na ćelijama čak i pet godina prije nego što se pretvore u karcinom. Rak grlića maternice može se otkriti u ranoj fazi i tada je gotovo 100 posto izliječiv. Nažalost, žene i po nekoliko godina ne odlaze na preglede, a tada je najčešći ubica žena već uznapredovao.

Womenshealth pak piše da posljednja istraživanja pokazuju da se šansa za zarazu virusom HPV-a povećava 15 posto svaki put kada imamo odnose s novim partnerom. Zato se brinite o svom zdravlju i budite odgovorne.

Ljekari predlažu da zakažete Papa test 12 do 14 dana nakon početka posljednje menstruacije da biste dobili najsigurniji nalaz. Tada je uzorke grlića maternice najlakše ispitati pod mikroskopom i najmanja je vjerovatnost da će sadržati ostatke menstrualne krvi.

Prije testa izbjegavajte vaginalne lijekove, dezodoranse i gelove za tuširanje, kontracepcijske pjene i gelove. Suzdržite se od seksualnih odnosa 72 sata prije testa.

Ako ste dobrog zdravlja i nalazi su uredni, doktor će vam reći da dođete za godinu dana. Međutim postoje slučajevi i simptomi koji ukazuju da ne čekate, već da se odmah javite ginekologu.

  • Bolovi u karlici ili grčevi slični menstrualnim koji se ponavljaju.
  • Pojačano krvarenje zbog kojeg morate da mjenjate uloške ili tampone svakih sat ili dva.
  • Krvarenje između menstruacija.
  • Bilo kakav neobičan iscjedak, svrab, otečenost ili bol u vaginalnom području.

Još jedan od razloga za posjetu ljekaru je ako planirate trudnoću, je tada treba uraditi testove jer je dobro da budete zdravi kada začnete. U trudnoći nisu preporučljivi antibiotici i ostali lijekovi, zato je bolje da se izliječite u slučaju da imate neku upalu ili neki drugi problem.

Ako ste imali neku od polno prenosivih bolesti ili su vaša majka ili sestra imale rak dojke prije menopauze, ljekar će vas i sam vjerovatno upozoriti da morate češće provjeravati svoje zdravlje.

Izvor: tportal.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.