Bolesti suznog aparata

Vlažno oko
Vlažno oko

Suze

Suze su produkt suzne žlijezde. Pomješane s mucinom kao i masnim supstancama iz Meibomovih žlijezda čine zaštitni film koji štiti oko. Inače su bistra, slankasta tekućina, koja sadrži oko 1-1,5% soli, 0,6% bjelančevina, glukozu, mokračnu kiselinu kao i baktericidni lisozim.

Sekrecija suza stoji pod direktnim uticajem vegetativnog nervnog sistema.Ovaj sistem regulira psihogenu i reflektornu sekreciju suza.

Izračunato je da suzna žlijezda u normalnim uvjetima dnevno secernira oko 16 kapi suza. Suze teku iz lateralnog očnog ugla prema medijalnom. Otjecanje suza iz oka odigrava se usisnim mehanizmom u kojem učestvuju Homerov mišić i plica semilunaris Hassneri koja se nalazi u nosnoj šupljini. Taj mehanizam otjecanja suza iz suznih puteva pokreće musculus orbicularis oculi koji se kontrahira a njegove niti okružuju izvodne kanaliće.

Dolaskom suza u suznu vrećicu, ona se širi i na taj način se stvara negativni pritisak. Taj negativni pritisak usisava suze. Popuštanjem kontrakcije orbikularnog mišića suzna vrećica kolabira i na taj način potiskuje suze u nosno-suzni kanal. Oko 25% suza obično ispari. U suzni kanal prelazi 75%, a višak suza prelijeva se preko rubova kapaka.

Suho oko

Suho oko spada u bolesti suznog aparata, a nastaje u svim onim slučajevima gdje nema dovoljno suza. Oko je suho. Javlja se osjećaj suhoće, peckanja, žuljanja te osjećaj stranog tijela. Uslijed nedostatka suza konjunktiva i kornea se isušuju i nastaje keratoconjunctivitis sicca.

Neki od uzroka suhoće su smanjena produkcija suza kao npr. kod hipofunkcije suzne žlijezde, zatim  povećano isparavanje (kod lagoftalmusa kapak se ne može spustiti), kod ožiljnih promjena na konjuktivama (poslije hroničnih upala kao što su trahom, tbc, lues, antraks i dr.), poslije težih kauzoma, neka sistemska oboljenja (Miculiczeva bolest, M. Besnier-Boeck-Schauman), Sjoegrenova bolest (keratoconjunctivitis sicca), kod lezije aferentnih niti I, II i III grane nervus trigeminusa i kod prekida aferentnih niti zbog blokade nervus facialisa.

Vlažno oko

Vlažno oko ima višak suza koje se prelijevaju preko lica i daju utisak vlažnog oka. Suzenje oka naziva se epiphora čiji razlozi mogu biti raznovrsni kao što su upale konjunktive, korneje, irisa i cilijarnog tijela, zatim neke anomalije promjene položaja kapaka, a naročito rubova kapaka (ectropium, entropium, trihijaza), strana tijela konjunktive i korneje, povrede oka (kontuzione i perforativne), napad akutnog glaukoma, neka meteorološka stanja (vjetar, kiša, bijelina snijega) kao i razna emotivna stanja (radost, žalost, bol).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.