Trichophytosis

Trychophyton
Trychophyton
Trychophyton
Trychophyton

Definicija:

Je dermatofitoza; gljivična bolest kože uzrokovana dermatofitima iz roda Trichophyton.

Patogeneza:

Uzročnik je gljivica Trichophyton. Izaziva mikoze stopala, noktiju, kože, vlasišta, favusa.

Klinička slika:

Ovisi o anatomskoj lokalizaciji, pa se dijele na :

  • Trichophytosis superficialis cutis glabrae: trihofitoza gole kože. Javljaju se eritematozna žarišta u obliku pravilnog kruga s uzdignutim i ljuskavim rubom i središnjom regresijom. Na rubu mogu biti prisutne vezikule. Prisutan je svrbež. Diferencijalna dijagnoza: granuloma anulare, ekcematoidni dermatitis, neurodermitis, anularna psorijaza, pitirijazis rozea. Svrbež, ljuske i središnja regresija upućuju na gljivičnu etiologiju.
  • Trichophytosis pedis et manus (interdigitalis): najučestaliji oblik mikoze, javlja se eritem, maceracija, deskvamacija i erozija interdigitalnih prostora praćena svrbežom i pojavom vezikula. Može doći do bakterijske superinfekcije i edema i bolnosti. Osim interdigitalnog postoji i skvamozno hiperkeratotički oblik sa suhom i zadebljalom kožom, ragadama i ljuskama. Diferencijalna dijagnoza: intertriginozni dermatitis, piodermije, psorijaza, kontaktni dermatitis i dishidroza.
  • Trichophytosis superficialis capilitii: u vlasištu se nalaze pojedinačna ili mnogobrojna žarišta prekrivena ljuskama i sivom peruti. Može doći do pojave pustula. Slične promjene se mogu javiti i na bradi. Diferencijalna dijagnoza: tinea amiantacea, seborojički dermatitis, psorijaza, pedikuloza.
  • Trichophytosis profunda capilitii: folikularno smještene pustule koje dovode do stvaranja apscesa sa gnojnim i hemoragičnim sadržajem. Stvaraju se kruste. Može doći do regionalnog limfadenitisa i povišene temperature. Promjene cijele za 4-6 tjedana ožiljcima. Diferencijalna dijagnoza: neke piodermije vlasišta ili brade.
  • Onychomycosis trichophytica: promjene noktiju uzrokovane gljivama. Često udružena s interdigitalnom mikozom stopala i šake. Počinje na slobodnom rubu i lateralnim dijelovima nokta pojavom bijelih ili žutih promjena koje se postupno šire prema bazi nokta. Često nastaju subungvalne hiperkeratoze koje dovode do odebljanja nokta i odizanja nokatne ploče i konačnog mrvljenja i destrukcije nokta. Diferencijalna dijagnoza: psorijaza, kandida, onihodistrofija, kontaktni dermatitis, pachyonychia, lichel ruber planus.

Liječenje:

Liječenje Trichophytosis ovisi o kliničkoj slici i smještaju promjena. Uglavnom je dugotrajno i obično se nastavlja još dvije sedmice nakon nestanka kožnih promjena kako bi se izbjeglo ponovno javljanje bolesti.

Za liječenje gljivičnih oboljenja vlasišta i noktiju najčešće se koriste sistemski antimikotici koji se i uzimaju peroralno (na usta), ali samo pod kontrolom dermatologa. Uz to se primjenjuje i lokalna antimikotična terapija.

Dermatofitoze ostalih lokalizacija liječe se, uglavnom, samo primjenom lokalnih antimikotika, a trajanje liječenja uglavnom ovisi o lokalizaciji. Lokalni antimikotici prosječno se primjenjuju dvije do četiri sedmice, a katkad i duže. Kožna oboljenja izazvana gljivama vrlo često prati umjeren do znatan svrbež, koji se pokušava ublažiti češanjem. Time se dodatno oštećuje koža, pa se često razvija dodatna infekcija (superinfekcija) bakterijama, tako da je nužno i antibakterijsko liječenje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.