Kičmeni živci

Kičmeni živci
Kičmeni živci

Kičmeni živci ili nervi spinales povezuju kičmenu moždinu sa periferijom. Postoji 31 par kičmenih živaca segmentalno raspoređenih i to: 8 vratnih, 12 grudnih, 5 slabinskih, 5 križnih i 1 trtični par.

Za razliku od moždanih živaca, svi kičmeni živci su istog sastava, tj. sastoje se od motornih, senzitivnih i autonomnih živčanih vlakana. Prednje grane ovih živaca obrazuju živčane spletove (pleksuse), od kojih se onda odvajaju pojedini živci za inervaciju pojedinih regiona našega tijela. Ovakvo spajanje se ne nalazi jedino kod prednjih grana grudnih živaca.

Vratni splet živaca

Vratni splet živaca (plexus cervicalis) čine prva četiri vratna živca koji osjetno inerviraju kožu vrata, a motorički ogranci inerviraju mišiće. Poseban ogranak vratnog spleta je živac dijafragme (n. phrenicus).

Ručni splet živaca

Ručni splet živaca (plexus brachialis) je određen za inervaciju ramenog područja i gornjeg ekstremiteta. Čine ga prednje grane donja četiri vratna, te prvog grudnog živca. Obrazuju tri snopa od kojih se odvajaju živci za rame i gornji ekstremitet.

Pazušni živac

Pazušni živac (n. axillaris) inervira mišiće i kožu ramena.

N. radialis

N. radialis inervira kožu stražnje strane nadlaktice i podlaktice, dorsum šake i djelimično kožu prstiju, te m. triceps brachii, lateralnu i štražnju grupu mišića podlaktice i dio mišića šake. Radijalni živac na svom putu prolazi kroz istoimeni žlijeb na stražnjoj strani trupa humerusa, te dolazi na lateralnu stranu lakta gdje se dijeli na svoje završne grane.

N. medianus

N. medianus je najveći živac ruke. Njegovi ogranci inerviraju brojne mišiće podlaktice i šake, a senzitivna vlakna inerviraju kožu prednje strane podlaktice i tenara, te djelimično kožu prstiju.

N. ulnaris

N. ulnaris prolazi medijalnom stranom nadlaktice i u njenom donjem dijelu prelazi na stražnju stranu, tako da leži u žlijebu iza medijalnog epikondila humerusa. Njegove motoričke grane inerviraju neke mišiće podlaktice i šake, a osjetna kožu hipotenara i djelimično kožu prstiju.

Grudni živci

Grudni živci (nn.thoracici) protežu se kroz međurebarne prostore kao nervi intercostales i inerviraju međurebarne mišiće i mišiće prednjeg zida abdomena, te kožu prednjeg i lateralnog dijela grudnog koša i trbuha.

Slabinski splet

Slabinski splet (plexus lumbalis) inervira kožu i mišiće donjeg dijela abdomena, područje spolnih organa, te natkoljenice i potkoljenice.

Butni živac

Butni živac (n. femoralis) najveći je živac lumbalnog pleksusa. On inervira prednju skupinu mišića natkoljenice, te kožu prednje i medijalne strane natkoljenice i medijalne strane potkoljenice.

Križni splet

Križni splet (plexus sacralis) leži na prednjoj strani križne kosti. Svi njegovi ogranci spajaju se međusobno da bi formirali najveći živac našega tijela n. ischiadicus.

N. ischiadicus

N. ischiadicus je širok 1 do 1,5 cm, a proteže se od glutealne regije do vrhova prstiju na stopalu. U području glutelne regije pokriven je velikim sjedalnim mišićem.

Ovaj živac daje manje ogranke za mišiće i kožu stražnje strane natkoljenice. U području zakoljene jame podijeli se na završne ogranke: n. tibialis i n. peroneus (n. fibularis), koji dopiru sve do vrhova stopala te inerviraju mišiće potkoljenice i stopala, a senzitivno kožu posterolateralne i prednje strane potkoljenice i stopala.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.