Nn. olfactorii - Zdravlje, medicina, lijecenje, zdravstveni portal

Nn. olfactorii

Mirisni živac

Mirisni živac

Prvi neuron nalazi se u sluznici nosa, u gornjem hodniku i septumu. Tu su receptori za njuh. Dendriti skupljaju informacije, a aksoni formiraju fila, prolaze kroz sitastu kost (lamina cribriformis etmoidne kosti). Tvore bulbus olfactorius. Zatim se dijeli u dva dijela – jedan ide u uncus, a drugi u rinencephalon.

Anosmija je gubitak osjeta njuha. Može biti prirođena ili stečena. Stečena je najčešća kod učestalih upala nosne sluznice. Pojavit  će se bilateralno kod bazalnog meningitisa prednje lubanjske jame ili fraktura u ovom podrućju. Unilateralno se javlja kod bazalnih tumora prednje lubanjske jame. Ako se radi o procesima koji pogađaju uncus, mogu se javiti njušne halucinacije. Uncinatus napadaji se mogu pojaviti i kao manifestacija epilepsije, a osim njušnih halucinacija javljaju se i poremećaji svijesti te pokreti usne muskulature u obliku mljackanja. Dolazi u obliku ataka.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>