Srčani minutni volumen

srce
srce

Srce
Srce

Srčani minutni volumen ppredstavlja količinu krvi koju srce izbaci u cirkulaciju u toku jedne minute. Proizvod je udarnog volumena i frekvencije srčanog rada. Udarni volumen je 70ml a frekvencija 70-80/min, tako da je srčani minutni volumen 5 do 6 l/min. On se može izraziti kao srčani indeks, a to je količina krvi koja u toku jedne minute ide na jedinicu povrsine tijela, tako da srčani indeks iznosi oko 3,1 l/m2 (jer je povrsina tijela 1,6 do 1,8m2).

Srce nije glavni faktor koji regulira velicinu srčanog minutnog volumena, nego je to količina krvi koja putem vena dolazi u srce, a to je venski priljev (Franck-Starling-ov mehanizam). Srce bez dodatne vanjske stimulacije moze samostalno povećati srčani minutni volumen 2 do 3 puta. Daljne povećanje srčanog minutnog volumena moze se postići:

  • Nervnom stimulacijom – ekscitacija simpatikusa i inhibicija parasimpatikusa. Simaptikus pokazuje pozitivno hronotropno i inotropno djelovanje., tj. Povecanje frekvencije i snage srčanog rada, a time se i srčani minutni volumen povećava. Porast frekvence do 180-200/min jos uvijek povećava srčani minutni volumen. Međutim ako frekvenca poraste iznad ovih vrijednosti dolazi do smanjivanja srčanog minutnog volumena. Razlog tome je što se tada skraćuje trajanje srčanog ciklusa, ćime se skračuje i period dijastole. Kako se ona skračuje tako se i smanjuje punjenje ventrikula krvlju, što dovodi do pada i dijastolnog volumena. Smanjuje se i udarni volumen, a s tim i srčani minutni volumen.
  • Hipertrofijom srcanog misica – kod povecanog srcanaog rada dolazi do povecanja mase i broja misicnih vlakana u srcanom misicnom tkivu, cime se povecava i snaga misicnog, odnosno srcanog rada.

Razlicita stanja mogu dovesti do povecanja odnosno smanjivanja srčanog minutnog volumena. Na primjer do povećanja srčanog minutnog volumena mogu dovesti anemija, hipertireoza i slično, dok smanjenje može nastati gubitkom krvi iz organizma, opstrukcijim venskog krvotoka, itd.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.