Moždani apsces

Moždani apsces
Moždani apsces

Moždani apsces je ograničena gnojna infekcija unutar moždanog parenhima okružena čahurom. Piogene bakterije mogu dospjeti u mozak iz susjednih upalnih žarišta (upala srednjeg uha, mastoida, sinusa) ili putem krvotoka iz drugih izvora u tijelu (gnojni procesi pluća- bronhiektazije, apscesi, bakterijski endokarditis, infekcije bubrega, kože, usta). Najčešće je zastupljeno više uzročnika kod istog bolesnika. U dvije trećine slučajeva nalaze se streptokokne infekcije, slijede stafilokokne, gljivične i amebe infekcije, a često se nalaze i anaerobni mikroorganizmi.

U prvoj fazi infekcije nastaje upala moždanog tkiva u određenoj regiji. Za razliku od virusnih encefalitisa, ova upala se naziva cerebritis. Slijedi kolikvacija (razmekšanje) moždanog tkiva sa formiranjem gnojne kolekcije ograničene kapsulom.

Apscesi mogu biti mikroskopski, makroskopski, solitarni ili multipli.

Klinička slika

Najčešći simptom je progresivna glavobolja, koja je kasnije praćena mučninom, povraćanjem, povećani intrakranijalni pritisak koji se manifestuje zastojnom papilom, somnolencijom, konfuznoću ili komom. Umjerena febrilnost se javlja u jednom procentu slučajeva, fokalni znaci zavise od mjesta apscesa, a moguća je i pojava konvulzija.

CT i NMR mozga su metode izbora za postavljanje dijagnoze. Scintigrafija mozga korisna je u fazi cerebritisa, kada se može uključiti snažna antibiotska terapija koja bi zaustavila proces i spriječila kolikvaciju.

Liječenje se sprovodi neurohirurškom drenažom i velikim dozama parenteralnih antibiotika.

Spinalni epiduralni apsces

Najčešće mjesto formiranja apscesa je srednji torakalni predio, a najčešći uzročnik je staphilococus aureus, koji dospijeva u epiduralni prostor preko opće cirkulacije ili propagacijom iz okoline (lumbalna punkcija, infekcija kože, otvorena rana). Uz opće simptome (glavobolja, temperatura, malaksalost), razvija se slika transverzalnog mijelitisa (bol u leđima, paraplegija, poremećaj senzibiliteta i funkcije svinktera).

Liječenje se sastoji od upotrebe velikih doza antibiotika i neurohirurškom drenažom.

Apsces kičmene moždine

Apsces kičmene moždine (myelitis purulenta) je rijetko oboljenje izazvano mikroorganizmima koji dolaze u kičmenu moždinu krvotokom iz drugih organa i prelazom infekcije iz susjednog tkiva. Nastanak simptoma je brz i poslije infektivnog stadija ili znakova osnovnog oboljenja naglo se razvija mlitava paraliza sa ugašenim senzibilitetom za sve kvalitete. Bolesnik je febrilan i u teškom općem stanju. CT i NMR pokazuju leziju.

Ako se sumnja na apsces, daju se antibiotici visokog spektra uz neurohiruršku drenažu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.