Epidermophytosis

Epidermophytom floccosum
Epidermophytom floccosum
Epidermophytom floccosum
Epidermophytom floccosum

Definicija:

Epidermophytosis je bolest kože uzrokovana gljivom Epidermophytom floccosum.

Patogeneza:

Na širenje infekcije utiču:

  • faktori sredine (toplota, vlažnost, gumena zatvorena obuća, zanimanje…)
  • faktor uzročnika (količina vitalnih spora u patogenom materijalu, virulencija, dužina neposrednog kontakta sa zaraženim materijalom)
  • faktor domaćina (imunološki i neimunološki: integritiet epiderma, brzina proliferacije bazalnih ćelija, zasićene masne kiseline na površini kože, životno doba, pol, genetski i rasni faktori, endokrini i metabolički faktori, udružene bakterijske infekcije).

Infekcija se prenosi direktnim putem i indirektnim (preko zaraženih predmeta). Interesantno je da genetski vezane osobe češće obolijevaju od dermatofitija nego muž i žena, gdje je direktni kontakt češći.

Klinička slika:

Najčešće su zahvaćene prepone, interdigitalna regija, aksile i submamarna regija. Nikada ne zahvaća vlasište. Zahvaćeno područje je eritematozno, skvamozno i oštro ograničeno, s uzdignutim giriranim rubom i središnjom regresijom. Na rubu se mogu javiti papule i vezikule.

Dijagnoza:

Postavlja se na osnovu epidemiološke anamneze, kliničke slike, nativnog preparata, kulture materijala, pregleda Woodovom lampom.

Liječenje:

Liječenje uključuje niz antigljivičnih proizvoda kao što su kreme klotrimazol, mikonazol, ketokonazol, ekokonazol ili ciklopiroks-olaminska krema. Ukoliko infekcija ne reaguje na primjenu ovih lokalnih lijekova, potrebno je uzimati terapiju per os.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.