Loše navike koje utiču na plodnost

Loše navike koje utiču na plodnost
Loše navike koje utiču na plodnost
Loše navike koje utiču na plodnost
Loše navike koje utiču na plodnost

Neplodnost je zdravstveni problem koji pogađa sve veći procenat žena, a godine starosti su jedan od faktora koji negativno utiče na poteškoće sa začećem. Donosimo osam loših navika koje mogu da uzrokuju poteškoće sa začećem.

Nezdrava ishrana

Prejedanje i nezdrava ishrana mogu da dovedu do porasta nivoa šećera u krvi i gojaznosti, što uz BMI veći od 34, može uzrokovati neplodnost. Tjelesne masti 10 % iznad normale organizam mogu da preopterete sa estrogenom, što negativno utiče na reproduktivni ciklus.

Pušenje

Žene koje su počele da puše prije 16. godine i koje puše više od 10 cigareta dnevno, imaju rizik od nastanka tubarne neplodnosti (nepravilnosti jajovoda). Kod žena pušenje može da dovede do preuranjene menopauze (prije 40. godine.)

Alkohol

Prekomjerno konzumiranje alkohola štetno je za zdravlje, a na plodnost negativno utiče čak i povremeno (jednom nedeljno) uživanje u alkoholnim pićima.

Polne bolesti

Seks bez zaštite kada niste u monogamnoj vezi može da dovede do polnih bolesti koje, ako se ne liječe, mogu da izazovu poteškoće s plodnošću. Simptomi polnih bolesti kao što su hlamidija i gonoreja, često nisu odmah vidljivi, pa ih mnoge žene i ne liječe.

Kofein

Istraživanja pokazuju da previše kafe dnevno smanjuje šansu za začeće. Osim kafe, jak čaj i napici poput koko-kole sadrže veliku količinu kofeina.

Nedostatak ili pretjerivanje u vježbanju

Redovna fizička aktivnost i vježbe su nužne za zdravlje organizma. Međutim, i prekomjerno vežbanje može da šteti zdravlju, a tako i plodnosti. Nagli gubitak kilograma, posebno nakon 30. godine života, drastično mršavljenje i tjelesne masti 10 odsto ispod normale, takođe negativno utiču na plodnost.

Nesanica

Prema nekim istraživanjima, poremećaj spavanja povezan je sa neredovnim menstruacijama, koje mogu da ukažu na neplodnost.

Odlaganje trudnoće

Plodnost kod žena počinje da opada nakon 27. godine, a bržim tempom nakon 35. Na neplodnost se sumnja kada nakon godinu dana pokušavanja ne dolazi do začeća. Žene starije od 35 godina, ako ne mogu da zatrudne nakon šest mjeseci pokušavanja, ne smiju da odlažu traženje pomoći od ljekara.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.