Tumori očnih kapaka

Xanthelasma
Xanthelasma
Xanthelasma
Xanthelasma

Kapci su građeni od različitih tkiva i svako od tih tkiva može da daje osnovu za razvoj malignog ili benignog tumora. Stoga su tumori kapaka najmnogobrojniji u oftalmologiji i mogu biti različitog porijekla i to epitelijalnog, pigmentnog, mezenhimalnog, limforetikularnog, vaskularnog, neurogenog, metastatskog te tumori poremećenog razvoja.Tumori epitela kože mogu biti benigni, prekancerozni i maligni.

  • Benigni tumori – fibrom, miom, dermoidna cista, hemangiom, papilom. Ksantelazma kapaka predstavlja nakupinu lipoidnih supstanci, a ima izgled krila. Obično ide sa oboljenjima jetre i hiperholesterinemijom.
  • Prekanceroze ne predstavljaju maligna oboljenja. U starosti mogu maligno alterirati. Čim neka veruka, nevus ili cornu cutaneum u starijim godinama počinje mijenjati svoj izgled, treba ga na vrijeme ekscidirati i poslati na patohistološki nalaz.

Maligni tumori

  • Bazocelularni karcinom se javlja u 80% slučajeva svih malignih tumora kapaka. Klinička slika u početku nije karakteristična. Obično se javlja kao crvenkasto-žućkasti tumor koji kasnije egzulcerira, a ivice su bedemaste. Brzo se širi u dubinu kapka prema orbiti. Ne metastazira i ne zahvala regionalne limfne žlijezde.
  • Planocelularni karcinom počinje u epidermisu. Širi se limfnim putem, zahvata regionalne limfne žlijezde i metastazira.
  • Adenokarcinom Meibomovih žlijezda može se zamijeniti s halacionom. Stoga, ako smo lege artis odstranili halacion, a on ponovo recidivira, treba pomisliti na ovaj karcinom.
  • Melanomi kapaka se javljaju u različitim kliničkim slikama. Metastaziraju u udaljena područja limfogeno i hematogeno.

Liječenje:

Posebna pažnja se mora obratiti na dijagnosticiranje benignih tumora, prekanceroza i malignih tumora. Nema egzaktne dijagnoze bez potvrđenog pozitivnog patohistološkog nalaza. Manji tumor se ekscidira in toto do u zdravo tkivo. Defekt koji nastaje odstranjenjem tumora mora se šivati po slojevima. Ukoliko je tumor uznapredovao, uz radikalnu eksciziju, apliciramo rendgen i radijum zračenje te citostatike. Nažalost, veliki broj operacija se završava enukleacijom očne jabučice i egzenteracijom orbite.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.