Opstipacija kod djece

beba
beba

Opstipacija
Opstipacija

Prije opisa opstipacije potrebno je znati sljedeće:

  • Mekonij je žilava zelenkasto-crna masa, bez mirisa koju novorođenče počne izbacivati u prva 3-4 dana, 4-5 puta dnevno.  Zakašnjelo izbacivanje mekonijuma može pobuditi sumnju na mekonijski ileus, opstrukciju crijeva ili paralitički ileus.
  • Prelazne stolice novorođenčeta su zelenkaste, sluzave, vodenaste, a javljaju se između 4. i 7. dana života 4-8 puta.
  • Normalne stolice se pojavljuju početkom druge nedelje života, na prirodnoj ishrani su zlatno-žute, homogene, kiselkasta mirisa, konzistencije paste. Postoje znatne varijacije u broju stolica djeteta na prsima. Obično 2-4, a nekada 6-8 dnevno, a kod neke dojenčadi 1 stolica u više dana. Umjetno hranjena dojenčad imaju blijedožute stolice, čvršće, ne prijanjaju za pelene i u prosjeku ih je 1-2 dnevno ili maksimalno 4. Ali i tu postoje znatne individualne varijacije.

Opstipacija (konstipacija, zatvor stolice) je otežano defeciranje. Stolica se izbacuje sa naprezanjem ili boli, suha je i tvrda, svaki 2-3 dan ili rjeđe. Opstipaciju treba razlikovati od pražnjenja stolice svaki treći dan, pri čemu je stolica normalne konzistencije, a defeciranje je bez boli i naprezanja, to svakako nije opstipacija. Opstipacija se javlja često kod pogrešne prehrane pri čemu se dijete hrani sa dosta bjelančevina (previše mliječnih napitaka bez dodatka šećea), uzima hranu bez celuloze i polisaharida, ne unosi dovoljno tečnosti ili ima prevelike gubitke u bolestima. Opstipacija se takođe može javiti kod fisure anusa, dugotrajne upotrebe klizmi, čepića, anomalija i organskih bolesti crijeva (stenoze, hernije, duplikature crijeva, Hirschprungova bolest). Djeca oboljela od rahitisa i malnutricije imaju smanjen tonus mišića te se i kod njih javlja opstipacija, a kod hipotireoze to može biti jedan od prvih simptoma bolesti. Psihogeni uzroci su česti kod malog, predškolskog i školskog djeteta (potiskuju refleks za defekaciju zbog nastave, igre, gađenja na tuđi toalet).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.