Parapsorijaza

Parapsorijaza
Parapsorijaza

Definicija:

Parapsorijaza je rijetka kožna bolest, koja se očituje eritemom i ljuštenjem kože.

Inflamatorni oblici

Klinički se javljaju u dva oblika:

Pityriasis lichenoides chronica (parapsoriasis guttata) je najčešća i sreće se pretežno kod mlađih muških osoba u vidu naleta crvenkasto-smeđih, diseminovanih, jasno ograničenih papula veličine sočiva, pokrivenih tankim, lako odstranjivim skvamama (fenomen oblande). Nisu praćene subjektivnim i objektivnim promjenama.

Pityriasis lichenoides et varioliformis acuta je rijeđa od prethodne. Promjene su iste kao kod hronične varijante, nastaju naglo i kod pojedinih dolazi do bolnih, hemoragičnih nekroza.

Liječenje se sprovodi antibioticima širokog spektra u kombinaciji sa kortikosteroidima ili PUVA (fotohemioterapija, psolaren-UVA) tretmanom. Lokalno se aplikuju kortikosteroidne masti, a savjetuje se ispitivanje (i sanacija) fokusa.

Prelimfomi

Ovo je najčešći oblik parapsorijaze. Ispoljava se u tri varijante:

  • parapsorijaza u vidu velikih plakova
  • poikiloderma atrophicans (parapsoriasis lichenoides)
  • papulosis lymphomatoides

Zajedničko za sve tri varijante oboljenja jeste da mogu, poslije nekog vremena, evoluirati u maligne limfome te ih smatraju inicijalnim stadijumom kutanih limfoma. Karakterišu se eritematoznim, infiltrovanim, jasno ograničenim plakovima, pokrivenim pitirijaziformnim skvamama, praćenim svrabom, pretežno lokalizovanim na koži trupa. Prelazak u limfom potvrđuje se histološkom nalazom ćelijske atipije u dermalnim infiltratima i Pautrier-ovim mikroapscesima u epidermisu. Liječenje se sastoji u aplikaciji kortikosteroidnih preparata na plakove i u primjeni PUVA terapije.

Abortivni limfom

Ovo je najrijeđi oblik parapsorijaze, izrazito hroničnog toka. Javlja se na trupu i ekstremitetima u vidu brojnih, ovalnih, žućkasto-ružičastih plakova, veličine 2-5 cm, često praćenim svrabom. Poslije više godina, može doći do spontane regresije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.