Paroksizmalna tahikardija

Supraventrikularna paroksizmalna tahikardija
Supraventrikularna paroksizmalna tahikardija
Supraventrikularna paroksizmalna tahikardija
Supraventrikularna paroksizmalna tahikardija

Kada imamo ektopično žarište koje otkucava ritmično i povećanom brzinom onda imamo paroksizmalnu takikardiju. Pri tome brzina rada srca može se podići i do 150 otkucaja u minuti. Ona se javlja u vidu napada koji mogu da traju od nekoliko minuta do nekoliko dana. Mehanizam nastanka paroksizmalne tahikardije objašnjavaju tri teroije:

  • Ekstrasistolna teorija koja pretpostavlja da je ova takikardija jednostavno salva ritmičnih ekstrasistola.
  • Teorija o ponovnom ulasku pretpostavlja postojanje djelova miokarda sa dužim vremenom refraktilnosti od ostatka. Njih nadražuje talas razdraženja dok se povlači sa ostalih djelova miokarda.
  • Teorija o kruženju talasa kaže da postoji talas koji kruži preko miokarda i cjelo vrijeme ga nadražuje.

Po položaju ektopičnog žarišta paroksizmana tahikardija može biti atrijalna, nodalna i ventrikularna.

Atrijalna paroksizmalna tahikardija ima ektopno žarište negdje dok impuls normalno ulazi u AV čvor i prenosi se kroz komore normalno. Tako na EKG-u imamo poremećen P talas i to toliko poremećen koliko je udaljeno žarište od SA čvora dok su komorni kompleksi normalni. Eventualno može postojati AV blok tako da ne prolazi svaki impuls u komoru (kod trovanaja digitalisom).

Nodalna paroksizmalna tahikardija ima žarište u AV čvoru. QRS je normalan. P talas pokriven QRS kompleksom ili je iza njega.

Atrijalna i nodalna se zajedničkim imenom zovu supraventrikularne tahikardije. One su relativno stabilne tako da se ne mjenjaju kod naglog ustajanja ili kod napora i disanja. Napad se može zaustaviti pritiskom na očne jabučice ili sinus karotikus; snažnom stimulacijom vagusa.

Ventrikularna paroksizmalna tahikardija je najopasnija od svih. Ona lako može da dovode do fibrilacije komora, a tako i do smrti. Na EKG-u poremećaj se manifestuje razorenim QRS kompleksom. Ona se najčešće javlja kao posljedica infarkta ili neke druge slabosti miokarda.

Posljedice svih paroksizmalnih tahikardija su obično koronarna insuficijencija koja uz povećan rad miokarda dovodi do angioznih tegoba. To se na EKG-u manifestuje vrlo slično infarktu miokarda sa promjenama u ST segmentu i T talasu. Ako se poremeti moždana cirkulacija može doći do sinkope ili adams stokesovog sindroma.

Video prilog: Supraventrikularna paroksizmalna tahikardija

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.