Keratosis palmoplantaris transgrediens

Mljetska bolest
Mljetska bolest
Mljetska bolest
Mljetska bolest

Definicija:

Keratosis palmoplantaris transgrediens je autosomno recesivna dermatoza.

Etiopatogeneza:

Keratosis palmoplantaris transgrediens je bolest koja se u stranoj literaturi danas najčešće označava nazivom “Mal de Meleda”, odnosno u Hrvatskoj “Mljetska bolest”. Nazvana je prema jednom od najljepših hrvatskih otoka, smještenog sjeverozapadno od Dubrovnika, gdje su početkom prošlog stoljeća opisani prvi slučajevi bolesti. Prvi put opisana kod autohtonog stanovništva Mljeta 1826. godine.

Klinička slika:

Hiperkeratoza dlanova i tabana koja se pojavljuje u prvim tjednima života. Koža je zadebljana, suha, hrapava s ragadama. Širi se na dorzalne strane, Ahilovu tetivu i na ekstenzorne strane laktova i koljena.

Diferencijalna dijagnoza:

  • ostale palmoplantarne keratodermije

Terapija:

  • keratolitici
  • retinoid

2 Comments

  1. Pozdrav svima sa bolescu mal de meleda.Imam ovu bolest od rodjenja a godiste sam 1968.Godinama tragam da stupim u kontakt sa nekim sa istom bolescu radi konsultovanja o novom lecenju ili o bilo kakvoj informaciji radi poboljsanja stanja.Lecila sam se u Beogradu ,Rijeci,Ljubljani,Americi i Nemackoj ali bezuspesno.Koristila sam dva puta neotigason i ne bih ga preporucila drugom.Eto i to sam zelela probati pored hiljade drugih preparata.Ako postoji neko ko bi mi pomogao neka se javi na mail [email protected] ili na tel 0668204842 ili kucni 020 320493 Novi Pazar Srbija
    Unapred hvala Aida

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.