Hrana koja smanjuje stres

Avokado
Avokado
Avokado
Avokado

Četiri ukusna jela koja smanjuju napetost, popravljaju raspoloženje i štite tijelo.

Riba

Ako želite da kontrolišete stres, dodajte svojoj ishrani omega-3 masne kiseline. Ove esencijalne masti mogu da pomognu u smanjivanju hormona stresa i da zaštite od depresije. Možete uzimati suplemente sa ribljim uljem, ali najukusniji način je da ih unosite hranom. Da biste imali stalan izvor omega-3 masnih kiselina i dobro raspoloženje, pokušajte da unosite po 85 grama masne ribe dvaput nedeljno i šaku oraha svaki dan.

Crna čokolada

Istraživači ističu da dobar ukus nije jedini način na koji tamna čokolada smanjuje stres. Tokom velike studije rađene u Njemačkoj, osobe koje su jele najviše crne čokolade u periodu od 10 godina, imale su niži krvni pritisak nego one koje su jele najmanje. Druga studija pokazala je smanjenje vrijednosti hormona stresa kod osoba koje su često jele crnu čokoladu. Nažalost, crna čokolada ipak sadrži: “Šećer, masti i kalorije koje nisu dobre za vas”, podsjeća nas dijetetičar sa licencom Katlin M. Zelman, zato dnevno uzimajte samo nekoliko kockica čokolade.

Crni čaj

Istraživači iz Londona kažu da kad svakodnevno pijete crni čaj, brže ćete se oporaviti od stresnih događaja. Učesnici u studiji koji su svakog dana u periodu od šest nedelja pili po četiri šolje crnog čaja, imali su manje vrijednosti kortizola, hormona stresa i tvrdili su da se osjećaju opuštenije nakon stresnih zadataka nego grupa koja nije pila čaj. I druge studije ističu da crni čaj popravlja raspoloženje, pa čak i utiče da povećamo pažnju tokom dana.

Avokado

Meso ovog ukusnog zelenog voća sadrži dva moćna sredstva za borbu protiv stresa: kalijum i mono-nezasićene masne kiseline. Obadva mogu da snize vrijednosti krvnog pritiska, a nezasićene masne kiseline pomažu i u sprječavanju depresije. Tokom velike studije u Španiji, koja je trajala jedanaest godina, pokazalo se da što su učesnici hranom unosili više mono-nezasićenih masnih kiselina, to im je rizik od depresije bio manji. Istraživači smatraju da ove masti poboljšavaju sposobnost mozga da upija serotonin, neurotransmiter koji popravlja raspoloženje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.