Placebo jači nego što se mislilo

Placebo
Placebo
Placebo
Placebo

Placebo djeluje i na depresivne kao i osobe koje žele da smršaju, pokazuju nove studije.

Naučnici sa Harvarda tvrde da ljekari ne moraju da zavaravaju pacijente da bi placebo djelovao. Istraživači su oboljelima dali pilule za koje su im kazali da nemaju stvarno dejstvo, ali su im i pored toga savjetovali da ih uzimaju. Ispostavilo se da su učesnici poslije nekog vremena prijavili izvjestan napredak. Profesori objašnjavaju da placebo može da djeluje i kada je razotkriven, jer pacijent i tada gaji nadu.

Da i šećerna vodica može da pomogne oboljelima koji vjeruju u njeno dejstvo pokazale su brojne studije, a dvije nove tvrde da placebo uspjeva i kod depresivnih osoba kao i kod onih koje žele da smršaju.

Novo istraživanje tvrdi da su pilule bez stvarnog dejstva pomogle učesnicima eksperimenta koji pate od poremećaja raspoloženja. Naučnici su podjelili pilule koje nemaju nikakve veze sa antidepresivima, ali je poslije izvjesnog vremena između 30 i 45 odsto učesnika sa depresijom ipak prijavilo poboljšanje.

Takođe, ovo istraživanje objavljeno u žurnalu „Health Psychology” tvrdi da placebo djeluje ne samo na pacijente koji misle da uzimaju pravi lijek, već i na ljude kojima se plasiraju netačne, ali uverljive informacije. Istraživanje je pokazalo da manipulisanjem možete navesti ljude da osjete sitost poslije samo nekoliko zalogaja.

Naučnici su jednoj grupi ponudili milkšejk tvrdeći da on ima 650 kalorija, dok su drugoj ponudili istu poslasticu koja navodno ima 120 kalorija. Učesnici prve grupe su poslije nekoliko gutljaja kazali da su siti i da ne mogu više, dok su učesnici iz druge grupe ispijali piće za pićem.

Istraživači su zaključili da je moguće ubjediti organizam da je sit ne na osnovu količine hrane već na osnovu podataka o njenoj energetskoj vrednosti.

Studija još pokazuje i zašto je ljudima teško da drže dijetu: njihov mozak je ubjeđen da se u organizam unosi samo slaba hrana koja ga neće zadovoljiti.

Slično istraživanje sprovedeno je i sa osobljem jednog hotela. Učesnicima eksperimentalne grupe su kazali da je utvrđeno kako je njihov rad u hotelu izuzetno fizički zahtjevan, dok učesnicima kontrolne grupe nisu kazali ništa.

Poslije nekog vremena je utvrđeno da su radnici kojima je plasirana lažna primjedba o fizičkom naprezanju smršali nekoliko kilograma, dok kod njihovih kolega nisu primjećene promjene u kilaži.

U jednoj ranijoj studiji se pokazalo da je pet od 33 žene sa teškoćom da zatrudne ostalo u drugom stanju poslije placebo terapije.

Osim što su utvrdili dejstvo placebo pilula, naučnici su ispitali i efekat placebo akupunkture. Ženama u menopauzi koje su se žalile na valunge kazali su da će im ovaj vid alternativne medicine pomoći, ali su iglice namjerno postavljali na pogrešna mjesta na tjelu.

I pored toga, jedan broj učesnica je poslije terapije kazao da osjeća olakšanje. Vodeći stručnjak za ovu oblast sa Harvardskog univerziteta, Ted Kepčak, kaže da naučnici nisu promjenili prirodu i tok bolesti, ali jesu promjenili stav pacijenata.

“Placebo mijenja način na koji osoba doživljava bolest ili reaguje na nju,”kazao je Kepčak.

Izvor: politika.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.