Zašto je masaža zdrava?

Masaža
Masaža
Masaža
Masaža

Opuštanje mišića nije jedina prednost masaža, otkrili su znanstvenici. Masaža smiruje upale na molekularnoj razini, odnosno, masaža na organizam djeluje kao lijekovi protiv bolova. Potiče rast novih mitohondrija te stvara energiju u stanicama, a također ima i protuupalno djelovanje.

Skupini volontera, nakon što su se iscrpili vozeći bicikl, su masirali samo jednu nogu oko 10 minuta. Nakon masaže znanstvenici su proveli analizu mišićnog tkiva kod obje noge. Rezultati su pokazali da masaža smanjuje štetan učinak citokina, koji ponekad pospješuju napredak upale.

“Masaža bi mogla imati širok spektar koristi, uključujući tegobe kod starijih osoba, kao i one koje pate od hroničnih upalnih bolesti i bolova u mišićima”, DailyMail prenosi izjavu voditelja istraživanja dr. Marka Tarnopolskya.

Dr. Tarnopolsky je dodao kako “ovo istraživanje pokazuje da bi se masaža opravdano mogla koristiti i u zdravstvenim ustanovama.”

Postoje slučajevi gdje se masaža koristila kod ljudi koji boluju od raznih vrsta raka kako bi se opustili i lakše zaspali.

“Masaža može pomoći da se lakše nosite s boli, ukočenošću mišića, anksioznošću i umorom.”

Užurban tempo života uzrokuje mnogo stresa, a stres je jedan od faktora raznih bolesti. Masaža oslobađa od stresa, a samim time sprječava nastanak raznih bolesti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.