Povrede perifernih nerava

nervus ulnaris
nervus ulnaris

Dijele se na akutne i hronične.

Akutne povrede perifernih nerava

Predstavljaju akutnu oštru ili tupu povredu perifernog nerva obično u sklopu teže povrede cijelog ekstremiteta. Mogu biti otvorene ili zatvorene. Obično se dešavaju u ratu povredom vatrenim oružijem, nožem ali nagnječenjem, lomom kosti itd.

Seddon razlikuje tri tipa individualnog aksonskog odgovora na traumu. Pri tome nikako ne zaboraviti da se nerv sastoji od hiljada aksona različitih veličina koji su različito otporni na traumu na tom mjestu povređivanja.

Neuropraksija – najlakši je oblik i predstavlja fiziološki blok u provodljivosti aksona bez vidljivog prekida aksona. Ona je neka vrsta komocije nerva ili poremećaja cirkulacije kroz nervno stablo. Nastaje tupim povredama, prolaskom zrna pored nerva.Nema Wallerove degeneracije distalno, djelimično je očuvana funkcija nerva i to obično senzitivna dok dominiraju motorni gubici. Uspostavljanje motorne i senzitivne funkcije očekuje se kroz 6 nedelja.

Aksonotmeza – podrazumjeva prekid aksona sa mijelinskim ovojnicama uz očuvanje vezivnotkivnog omotača. Distalno od lezije razvija se Wallerova degeneracija a proksimalno do prvog ranvijeovog suženja. Klinički se sreće motorna i senzitivna paraliza ali ostaju kvaliteti vezani za druge aksone u nervu koji su nepovrijeđeni. Funkcija može biti povraćena istom brzinom i ako se ne radi resekcija oštećenog fascikulusa ipak kliničari preporučuju resekciju i suturu oštećenog fascikulusa.

Neurotmeza – presjecanje parcijalno ili kompletno cijelog nerva znači i akson i vezivnotkivni omotač. Nastaje gubitak funkcije i motorne i senzitivneNa proksimalnom kraju se formira neurom sastavljen od neorganizovanih aksonskih petlji i proliferativnog tkiva dok distalni kraj u pravilu formira gliom.

Klinička slika

Kod aksonotmeze i neurotmeze vidi se atrofija i gubitak funkcije mišića čija je inervacija stradala, a svaki periferni nerv ima svoju simptomatologiju.

Nervus radialis

Najčešće kod loma humerusa zbog bliskog kontakta u sulcus nervi radialis. Vidi se:

 • nemogućnost dorzalne fleksije šake i prstiju – viseća šaka
 • gubitak senzibiliteta izmeđi palca i kažiprsta na dorzalnoj strani šake

Nervus medijanus

 • nemogućnost opozicije palca i atrofija tenara «majmunska šaka»
 • nemogućnost fleksije prva tri prsta kada stišće pesnicu «ruka propovjedaonika»
 • gubitak senzibiliteta od palca do lateralne polovine četvrtog prsta na palmarnoj strani dlana

Nervus ulnaris

Obično je povreda iznad zapešća ali i kod frakute medijalnog epikondila u laktu (sulcus nervi ulnaris)

 • atrofija mišića hipotenara i interosealne muskulature «kandžasta šaka»
 • gubitak senzibiliteta mali prst i polovina četvrtog i ulnarna strana šake

Nervus peroneus

 • tipično viseće stopalo «pijetlov hod» nemogućnost dorzalne fleksije gubitak senzibiliteta zavisi od grane koja je poginula

Nervus tibijalis

 • bolesnik ne može hodati na prstima
 • senzibilitet se gubi na stopalu

Dijagnoza i terapija

Klinička dijagnoza i elektromiografija. Prilikom obrade svježe rane nervi se ne šiju nego se suture nerava obavljaju 3 sedmice nakon povrede. Svaka povreda koja i poslje 6 mjeseci od operacije još uvijek pokazuje gubitak provodljivosti se revidira i operira pod mikroskopom uz uklanjanje neuroma i drugog ožiljnog tkiva.

Defekt se može nadomjestiti nervus suralisom.

Hronična nervna uklještenja

Hronična nervna uklještenja nastaju zbog oštećenja nerava kroz uske i rigidne koštane prolaze i pritome kompresije nerva ili recimo kod natezanja nerava preko anomalne strukture urođene (vratno rebro) ili stečenih koštanih struktura (lomovi i slično).

Da bi hronična oštećenje nerva nastalo u fiziološkim uslovima pokreti moraju biti snažni velikih ekskurzija i posebnih karakteristika kao u nekim sportovima i zanimanjima.

Sindrom karpanolnog tunela

65% svih hroničnih nervnih uklještenja. Nastaje jer medijanus prolazi kroz karpalni tunel zajedno sa fleksornim tetivama. Uzrok nastanka sindroma je frakura u zapešću, pagetova bolest kostiju, otok tkiva, reumatodini atritis itd. Zbog čega se medijanus komprimira.

Manifestuje se:

 • bolom u distribuciji medijanusa,
 • slabosću i atrofijom mišića tenara
 • vaskularnim promjenama distalno od kompresije a postaju vidljivije u uznapredovaloj fazi bolesti.

Liječi se operativno sekcijom retinaculum flexorum (lig. Carpi transversum)

Sindrom vratnog rebra

17% svih hroničnih nervnih uklještenja. Pretežno se javlja kod žena a nasteje natezanjem plexus brachialisa (nateže se i arterija brachialis) preko vratnog rebra. Posjedovanje vratnog rebra ne znači i postojanje sindroma uklještenja.

 • Bolovi u predjelu rebra
 • Parestezije
 • Atrofije i slabosti mišića

A karakteristika je da se simptomi pojačavaju aktivnostima a smanjuju odmorom i mirovanjem zbog čega je i najveći broj ovih bolesnica mlađe životne dobi.

Kasna ulnarna paraliza

Oko 3%. Najčešće je posljedica sekvela frakture ili iščašenja u laktu u predjelu sulcus nervi ulnaris. Manifestuje se ulnarnom paralizom ili slabijim oštećenjem kao parezom i parestezijama. Liječenje je operativno.

1 Trackback / Pingback

 1. Tweets that mention Povrede perifernih nerava | medicina - health -- Topsy.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.