Liječenje suženog mokraćnog kanala

Mokraćni kanal
Mokraćni kanal

Uretroplastika je jedno od najučinkovitijih rješenja za suženi mokraćni kanal. Dijelovi uretre nadoknađuju se drugim tkivom, obično sluznicom usne šupljine.

Rekonstrukcija uretre jedno je od najučinkovitijih rješenje za stenozu kod muškaraca. Ovaj način liječenja suženja uretre učinkovit je u čak 95 posto slučajeva.

Pojava stenoze i drugih oboljenja uretre češća kod muškarca zbog anatomskih karakteristika spolovila.

Simptomi

Glavni simptom koji ukazuju da postoji mogućnost pojave stenoze su otežano mokrenje i istanjen mlaz tijekom mokrenja, osjećaj nepotpunog praženjenja mjehura i kapanje urina po završetku mokrenja. Kada se pacijent javi sa ovim simptomima neophodno je uraditi kompletan urološki pregled, kako bi se postavila dijagnoza i utvrdilo da li je potrebna kirurška intervencija.

Stenoze uretre su jako uznemiravajuće za pacijente. One remete svakodnevni život, normalno mokrenje i predstavljaju stalni izvor problema i infekcija. U nekim slučajevima može doći i do nastanka malignih oboljenja u ovom dijelu tijela.

Postoje mnogobrojne tehnike za razne vrste operacija, ali najčešće se radi uretroplastika kada dijelove uretre nadoknađujemo nekim drugim tkivom. Tkiva koja se uzimaju su obično sluznica usne šupljine, sluznica mokraćnog mjehura, koža iz susjedne genitalne regije, sa skrotuma ili penisa. Može se iskoristiti i tkivo dobiveno bioinženjeringom koje pruža velike mogućnosti za ovakve rekonstruktivne operacije.

S obzirom na to da suženje uretre kod muškaraca dugo može ostati neprimijećeno, neophodno je obavljati redovite preglede.

Svi muškarci stariji od 50 godina trebalo bi da se jave urologu jednom godišnje, kako bi učinili kompletan pregled, koji podrazumijeva i laboratorijske analize i ultrazvučni pregled urotrakta. Ovo je jedini način da se stenoza, oboljenje prostate i druge bolesti urinarnog trakta otkriju na vrijeme.

Pored toga što se koristi kao metoda izlječenja stenoze, rekonstrukcija uretre radi se i zbog određenih povreda uretre, urođenih anomalija kod djece, i kod osoba koje mijenjaju spol. Pojava stenoze kod žena je izuzetno rijetka, i obično se javlja kod starijih i žena u menopauzi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.