Nova metoda liječenja karcinoma

Nova metoda liječenja karcinoma
Nova metoda liječenja karcinoma

Tehnika koja koristi precizne snopove sastavljene od visokoenergetskih čestica za uništavanje malignih stanica postoji već dvadesetak godina, ali znanstvenici sada istražuju mogućnosti liječenja tumora koji se kreću u organizmu, poput onih koji se razvijaju u srcu ili plućima.

Fizičar Gerhard Kraft posvetio je život razvijanju terapije liječenja karcinoma jonskim snopovima. Koristeći snopove karbonskih protona, dijelova jezgra atoma, istraživao je kako se mogu napuniti energijom, a zatim koristiti za precizno ciljanje stanica tumora, bez oštećivanja okolnog tkiva.
Tehnika se pokazala toliko učinkovitom da se 90 posto pacijenata sa duboko usađenim tumorima na mozgu potpuno oporavilo.

„Glavna interakcija sa tkivom ili područjem oko tumora uopćena je na samom kraju. Recimo da je ova metoda kao nož koji je na kraju veoma oštar, ali mu sredinu oštrice uopće ne vidite”.

„Snopovi čestica naročito učinkovito djeluju u liječenju tumora koji se nalaze u dijelovima tijela poput mozga, jer tumor ostaje na istom mjestu. Ali mnogi tumori koji se razvijaju u ljudskom organizmu pojavljuju se u organima poput pluća ili jetre i neprestano se kreću u tijelu pacijenta. Zbog toga znanstvenici razvijaju novu tehniku kojom se prati kretanje tumora tijekom terapije”.

Znanstvenici koriste robot za simulaciju kretanja tumora na plućima u prsima bolesnika. Snop čestica prati kretanje karcinoma i šalje preciznu, ciljanu dozu radijacije tamo gdje je potrebno.

„Kad imate stvarnog pacijenta sve je teže. Na ovom modelu, recimo, izvana se sve može jasno vidjeti, samo treba pratiti kretanje robota i promatrati što se događa. Naravno, kod pacijenta je tumor u tijelu, tako da ne možete vidjeti što se točno događa unutra”.

Ova tehnika, kad bude usavršena, će biti najmanje tri puta jeftinija od kemoterapije, te imati neznatne ili nikakve nuspojave i biti mnogo učinkovitija.

„Ako bi ova tehnologija postala uobičajena u bogatim zemljama, bila bi jeftina. A onda bi se mogla proširiti i u manje razvijenim zemljama”.

Aparat košta blizu 100 milijuna eura, a ima kapacitet za liječenje 10.000 pacijenata tijekom pet godina. Mogao bi se koristiti i za liječenje drugih oboljenja i, u nekim slučajevima, zamijeniti tradicionalnu kirurgiju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.