U toku prijavljivanje građana za testiranje za vakcinu protiv raka pluća

Cimavaks
Cimavaks

Da bi se prijavili za listu čekanja za Kubansko cjepivo protiv raka pluća – Cimavaks, pacijenti moraju prikupiti obimnu medicinsku dokumentaciju, a za pojedine rezultate traži se da ne budu stariji od 30 dana.

To ih stavlja u praktično nemoguću situaciju da moraju jure pojedine nalaze od trenutka dijagnosticiranja karcinoma, pa do trenutka prijavljivanja. Komplikaciju osobito izaziva i to što se na pojedine preglede čeka i po više mjeseci.

Neophodna dokumentacija

Neophodna dokumentacija bolesnicima zainteresiranim za program primjene Cimavaks cjepiva protiv karcinoma pluća podrazumijeva PH nalaz u kome se navodi da bolesnik boluje od adenokarcinoma pluća. Zatim, konzilijarna odluka s planom za terapiju i kliničkim stadijem bolesti (IV klinički stadij je indikacija). Važno je napomenuti i da bolesnici koji su započeli kemoterapiju nisu u indikaciji za cjepivo. Potreban je dokaz o testiranju na faktor EGFR – wild type je indikacija. Svi MSCT (skener) nalazi od početka dijagnostike, a posljednji nalaz ne smije biti stariji od 30 dana, laboratorijski rezultati ne stariji od 30 dana, bolesnici s metastazama u glavi nemaju indikaciju. Za pacijente iz unutrašnjosti ovjeren uput nadležne Komisije RFZO.

Kako saznajemo u klinici za onkologiju KBC Bežanijska kosa, prijavljivanje građana za primjenu cimavaksa je počelo 2. studenog i još uvijek je u tijeku.

Ukoliko pacijenti ispune uvjete za primjenu terapije, uključivat se sukcesivno, redom kojim dolaze. Obavljeno je oko 80 telefonskih razgovora u vezi prijavljivanja građana, pregledano je od strane onkologa oko 12 pacijenata, pri čemu samo dva pacijenta ispunjavaju uvjete za primjenu cjepiva – ističe Sanja Kostić, zadužena za odnose s javnošću u Bežanijskoj kosi i dodaje da ovaj KBC ima sve potrebne uvjete da izađe ususret pacijentima. Prema njenim riječima, najveći broj prijavljenih pacijenata dolazi iz uže Srbije i srednje su starosne dobi.

Primjena cjepiva je samo jedan segment našeg poslovanja. Oformljen je tim medicinskog osoblja koji će u cijelosti pratiti primjenu ove terapije, od početka prijavljivanja pacijenta pa sve do procjene učinkovitosti – objašnjava Kostićeva.

Kako doktorka navodi, svi građani Srbije s ovjerenim uputom nadležnog Fonda, moći će primiti cjepivo u nadležnim zdravstvenim ustanovama – KBC Bežanijska kosa, Klinici za pulmologiju KC Srbije i Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici.

Cjepivo još nije stiglo u naš KC, tako da o broju pacijenta koji će primiti ovu terapiju ne možemo dati informacije. Što se tiče uvjeta primjene, oni su strogo definirani od strane onkologa spomenutih kliničkih centara a sukladno studijskim protokolom koji se primjenjuje u zemljama EU. Procjena učinka se vrši standardno, radiografska metodama (CT pregledima skenerom prije iu određenim vremenskim intervalima tijekom primjene terapije). Ukoliko se registrira progresija odnosno napredovanje bolesti, primjena cjepiva se obustavlja. Što se tiče nuspojava, oni su pretežno u vidu lokalne reakcije na mjestu primjene cjepiva au rijetkim slučajevima, mogu se javiti i blaže stemske reakcije, naglašava Kostićeva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.