Najsigurnija zaštita od gripe je vakcinisanje

Najsigurnija zaštita od gripe je vakcinisanje
Najsigurnija zaštita od gripe je vakcinisanje

Najsigurnija zaštita od gripe je vakcinisanje koje se naročito preporučuje osobama starije životne dobi i hroničnim bolesnicima, kao i imunokompromitiranim osobama (zbog bolesti ili stalne terapije ) koji imaju povećani rizik od komplikacija gripe, ali i onim osoba koje, zbog prirode posla, ne mogu ili ne žele biti bolesni.

Kolika je učinkovitost vakcine

Stručnjaci kažu kako nije stopostotna i varira od 20 do 70 posto, ovisno o podudarnosti virusa koji su korišteni u proizvodnji vakcina s virusima koji cirkuliraju u sezoni gripe.

U svijetu na svim kontinentima postoji mreža laboratorija koji prate kretanje virusa gripe i međusobno razmjenjuju podatke o novoizoliranim sojevima virusa, koji će se onda upotrijebiti za proizvodnju vakcina u nastupajućoj sezoni gripe.

To znači da se cirkulirajući virus, koji je uzročnik (jedan ili dva nova soja, što nije rijetkost) trenutne epidemije gripe u Evropi, koristi za proizvodnju vakcina za zemlje južne hemisfere i obratno.

Gripa je bolest koja se prenosi kapljičnim putem

Gripa je bolest koja se prenosi kapljičnim putem, dakle zrakom tokom govora, kašljanja ili kihanja. Stoga se oboljelim osobama savjetuje da ostanu kod kuće i miruju u krevetu radi sprečavanja nastanka komplikacija, ali i daljeg širenja gripe.

Savjetuje se redovno pranje ruku i izbjegavanje oboljelih osoba, kao i okupljanja na javnim mjestima, naročito hroničnim bolesnicima i osobama starije životne dobi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.