Poremećaj varenja hrane u ustima

Dysphagia
Dysphagia
Dysphagia
Dysphagia

Digestivne motorne funkcije u ustima su žvakanje – masticatio, formiranje zalogaja (bolusa) i njegovo gutanje – deglutatio. Tako da se poremećaji motorike mogu ispoljiti na ova dva polja. S druge sranje poremećaje možemo podijeliti i na organske i funkcionalne zavisno od toga šta je u njihovoj osnovi.

Organski poremećaji žvakanja

Javlja se kada je patološki proces lokalizovan na aparatu za žvakanje (oštećenja matikatornih mišića ili pripadajućih dijelova nervnog sistema). Tako da ne postoji mogućnost za uredne pokrete žvakaće aparature.

Funkcionalni poremećaji žvakanja

U osnovi je obično bol koji se stvara pri korištenju mastikatorne muskulature i taj bol onda sprječava da se proces žvakanja normalno odvija dok je muskulatura i inervacija mastikatorne muskulature uredna. Razlozi za taj bol mogu biti različiti:

  • caries dentis – karies
  • dentitio dificilis – rast umnjaka
  • stomatitis – upala sluznice usta
  • phyorea alveolaris – gnojna upala tkiva oko alveolarnog grebena.

U osnovi ove vrste poremećaja mogu biti i različite anomalije usne duplje kada su povezane usna i nosna šupljina (labium leporinum, faux lupina, chelio gnato palatoshisis) kada hrana u nosnoj šupljini izaziva nagone na kihanje i ometa uredno žvakanje.

Organski poremećaji gutanja – disphagia

Dakle imamo poremećaje koji su vezani za refleksni luk i njegove sastavne djelove kod gutanja. U osnovi mogu biti:

  • patološki procesi na nervima,
  • alkoholisano ili nadrogirano stanje
  • bezsvjesna stanja

Funkcionalni poremećaji gutanja – disphagia

Mogu biti anomalije usne šupljine i patološki procesi koji povezuju usnu i nosnu šupljinu pa se izaziva bol (ili kihanje) koji sprječava gutanje hrane. Smetnje kod stvaranja pljuvačke itd. Jer ta hrana nije dovoljno vlažna i uzrokuje bolne senzacije pri pokušaju gutanja
U ove poremećaje se ubraja i plumer-vinsonov sindrom – bolest nepoznate etiologije sa trijasetom znakova – disphagia, glotitis, hipohromna anemija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.