Oboljelih od karcinoma dojke dvostruko više

Dojka
Dojka
Dojka
Dojka

Broj oboljelih od karcinoma dojke u BiH dvostruko veći. Azra Pašić, direktor Klinike za plastičnu i maksilofacijalnu hirurgiju u UKC Tuzla, navela je da podaci za posljednjih deset godina u ovoj ustanovi pokazuju da je broj oboljelih povećan za više od 100 posto.
“Na primjer, 2001. godine imali smo registrovane 82 oboljele, a 2010. godine 176, dok samo u prvoj polovini ove godine već imamo 178 novootkrivenih slučajeva”, navela je Pašićeva, prenose Nezavisne novine.

Ona je kazala da su neki od uzroka koji dovode do ovog oboljenja stresan način života, ali i porodična anamneza.

“Samo rana detekcija, odnosno otkrivanje ovog oboljenja može dovesti do izlječenja. To je jedina preventiva kada je u pitanju ova bolest. Sada imamo mnogo slučajeva da obolijevaju sve mlađe žene, pa smo imali slučaj da je kod djevojke od 22 godine otkriveno ovo oboljenje”, naglasila je Pašićeva.

Melika Klančević, predsjednik Senološkog društva BiH, koje okuplja zdravstvene radnika iz BiH i bavi se problematikom karcinoma dojke, potvrdila je da broj novootkrivenih slučajeva u BiH prati trend u svijetu.

“Sasvim sigurno mogu da kažem da broj novooboljelih prati svjetski trend i sve češće je u pitanju mlađa populacija, pa smo imali i slučejeve da žene u dvadesetim godinama obole”, navela je Klančevićeva.

Ona je istakla da su redovne kontrole veoma bitne pa se ultrazvuk preporučuje svakih šest do osam mjeseci, a mamografija svake tri godine.

U BiH ne postoji jedinstveni registar za rak dojke, ali procjenjuje se da svake godine oko 1.600 žena oboli od te bolesti, od čega ih je 800 u Federaciji BiH, a ostatak u RS.

Rak dojke je najčešće maligno oboljenje kod žena u BiH, a prema nekim procjenama svaka osma žena će oboljeti od raka dojke.

Ukoliko se rak otkrije u ranoj fazi, procenat izlječenja je 95 odsto, a kako se karcinom širi, procenti u prosjeku padaju za oko 20 posto.

Video: Kako sami da pregledate dojku

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.