Na pregled srca čekaju do 2017.

UZ srca
UZ srca

Marinko Divjak, kome je presađen bubreg i koji ima oštećenja na srcu, morat čekati godinu i pol dana na važan pregled srca.

Na pregled srca čekaju do 2017.

Pregled na koji Marinko čeka u Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine je stres ehokardiografija, koja se radi pomoću lijeka dobutamin. Taj lijek imitira učinke vježbanja, a koristi se kod pacijenata koji nisu u stanju izdržati običan test opterećenja.

Divjaku je presađen bubreg prije šest godina te mu je zbog lijekova koje je koristio srce oštećeno, a samim tim mora obaviti pregled kako bi znao koju terapiju dalje koristiti.

Nakon uspješne transplantacije moguće su komplikacije kao posljedica uzimanja lijekova protiv odbacivanja organa koje je neophodno uzimati dok god transplantirani bubreg obavlja svoju funkciju. Uslijed terapija, srce je počelo popuštati i zbog toga su neophodne redovite liječničke kontrole – kaže Divjak.

Dodaje da je zbog tegoba bio na pregledu, a eho srca je pokazao nepravilnosti.

Morao sam nositi holter 24 sata, pa je trebalo učiniti test opterećenja, ali nisam izdržao. Liječnici nisu mogli očitaju rezultate. U tom slučaju se radi dobutamin stres ehokardiografija, što je i meni savjetovano. Kada sam otišao zakazati pregled, rečeno mi je da moram čekati godinu i pol dana i da će me o slobodnom terminu obavijestiti 10 dana pred pregled, što je u 2017. Istovremeno mi je rečeno da nisam hitan slučaj.

Da li ću izdržati do tada, ne znam – kaže Divjak.

Pokušao je, kaže, da nađe privatnu kliniku i platiti pregled, ali takvih nema u Novom Sadu.

Ne krivim nikoga. U bezizlaznoj sam situaciji i ne znam što da radim. Svjestan sam da ima onih koji su u težoj situaciji od mene, ali ne znam kome da se obratim, jer moram znati koja oštećenja imam na srcu kako bih primio adekvatnu terapiju – kaže Divjak.

Pregled samo u Institutu

U Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine kažu da svi građani Vojvodine koji moraju na stres ehokardiografiju mogu ga urade isključivo u Institutu u Sremskoj Kamenici. – Upravo to je razlog zbog kojeg postoji lista čekanja, na kojoj su posljednji pacijenti, u odnosu na indikaciju koju imaju, zakazani za godinu dana – kažu u Institutu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.