Opasni silikoni i u Njemačkoj

PIP
PIP
PIP
PIP

Skandal sa opasnim silikonskim implantatima za ženske grudi se širi. Prema saopštenju njemačkog Instituta za lijekove i medicinske proizvode, štetnim implantatima pogođene su i žene sa implantatima koji se zovu „Tibriz“.

Prema informacijama njemačkog Saveznog instituta, opasna serija TiBriz implantata (TiBREEZE) u prodaji je bila od septembra 2003. do avgusta 2004. godine. Opasnost se do sada odnosila samo na implantate kompanija Rofil i PIP. One su proizvodile implantate sa jeftinim industrijskim silikonom, umjesto, sa sedam puta skupljim- medicinskim silikonom.

Osnivač PIP-a, Žan Klod Mas juče je uhapšen u vili svoje partnerke na jugu Francuske. Murielle Ajelo iz Udruženja žrtava je izjavila: „Veoma smo srećni što je Žan Klod Mas konačno uhapšen. Laknulo nam je.“

Međutim, Mas je danas uz kauciju od 100.000 eura pušten iz pritvora. Protiv njega je podignuta optužnica za nanošenje tjelesnih povreda.

2.500 tužbi samo u Marseju

Bivši šef kompanije PIP u centru je velikog zdravstvenog skandala, kojim je pogođeno između 400 i 500.000 žena. Sporni silikonski jastučići te kompanije podložni su pucanju, a supstance koje sadrže mogu da izazovu upale, pa čak i da izazovu rak. Šesnaest žena koje ima implantate PIP-a do sada je oboljelo od raka, međutim još uvijek nije dokazano da su implantati glavni uzrok njihovog obolijevanja. Njemačka, Francuska i Češka pozvale su sve žene sa spornim implantatima da ih što prije odstrane.

Vlasti u Francuskoj su u aprilu 2010. godine zabranile proizvodnju, prodaju i upotrebu PIP implantata. Državno zdravstveno osiguranje pokrenulo je tužbu protiv te kompanije pred Državnim tužilaštvom u Marseju zbog teške prevare. Mediji obavještavaju da se Mas sumnjiči i da je organizovao insolventnost svoje firme, te da je njeno vlasništvo prebacio na članove porodice.

Kada će suđenje Masu da počne, još uvijek se ne zna. Stručnjaci smatraju da bi ono moglo godinama da potraje. Samo u Marseju je protiv Masa 2.500 žena podiglo tužbu.

Izvor: VOA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.