Srčani zalistak od crijeva svinje

Srčani zalistak od crijeva svinje
Srčani zalistak od crijeva svinje

U Kliničkom centru Srbije u utorak je, prvi put u ovom dijelu svijeta, urađena popravka jednog od četiri srčana zaliska biološkim materijalom od tankog crijeva specijalno uzgajane svinje, koja se u svijetu, i to u svega nekoliko najrazvijenijih zemalja, primjenjuje od prije godinu dana. Specifično je to što je u pitanju zalistak koji se rijetko kad “kvari”, a dosadašnje metode: ugradnja mehaničke ili biološke valvule, u ovakvim slučajevima su neadekvatne i praćene brojnim komplikacijama.

Novu tehniku liječnici profesor dr Miljko Ristić, kardiokirurg i direktor KCS, kardiokirurg Saša Kačar i anesteziolog Milica Terzić izveli su uz veliku pomoć kolege iz Češke. Kardiohirurg Petr Nemec, profesor na Sveučilištu u Brnu, u Srbiju je i donio novi biološki zalistak, koji je napravila jedna njemačka tvrtka.

Operacija je trajala četiri sata, sve je prošlo bez komplikacija i pacijent star 35 godina, inače iz Novog Sada, je sada u intenzivnoj njezi s urednim postoperativnim tijekom, navodi profesor dr Miljko Ristić.

Za našu kardiohirurgiju ovo nije mali iskorak, s obzirom na to da se ovakvi zahvati rijetko gdje rade, a za pacijente kojima propada ovaj četvrti zalistak koji se rijetko kad “kvari” dosad nije bilo adekvatnog rješenja. Ovaj problem se, objašnjava profesor Ristić, uglavnom javlja kod intravenskih ovisnika od narkotika, kod kojih se zbog prljave igle venskim putem infekcija prenese izravno u desni dio srca, gdje je ovaj četvrti zalistak, inače veoma podložan infekcijama. Zato propada njegovo tkivo i on postaje disfunkcionalan.

Dodatni problem zbog nepostojanja adekvatne metode liječenja bio je taj što su to uglavnom mladi ljudi kojima je očuvan srčani mišić, ali nismo mogli da im pomognemo – objašnjava profesor Ristić. Sada se ta nova vrsta biološkog zaliska pravi od sluznice svinje, koja se specijalno uzgaja i kad bude stara šest mjeseci uzima se sluznica tankog crijeva i specijalnom obradom u laboratoriju remodelira u biološki implant koji 100 posto mijenja funkciju prirodnog zaliska. Inače, i klasične biološke valvule se često prave od zalistaka svinja.

Za razliku od klasičnih bioloških valvula koje su i dalje jako skupe, iako je cijena implantata sa 27.000 “pala” na 20.000 eura, novi implantat od sluznice tankog crijeva košta oko 1.500 eura.

U svijetu 60 intervencija

Dosad je u svijetu ugrađeno do 60 zalistaka od sluznice tankog crijeva svinje, a prof. Nemec koji nam je pokazao ovu tehniku ​​dosad je ugradio osam ovakvih implanta, navodi prof. Ristić. On je ovdje došao i radio potpuno kolegijalno, bez naknade. Naše procjene, na temelju dosadašnjeg iskustva sa ovim tipom propadanja zaliska, su da će godišnje biti potrebno da se radi do 10 intervencija ove vrste, koje uz ugradnju specifičnog implantata podrazumijevaju klasičnu kardiohirurški operaciju s otvaranjem grudnog koša.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.