Glaucoma juvenile

Glaucoma juvenile

Glaucoma juvenile
Glaucoma juvenile

Ova forma kongenitalnog glaukoma javlja se kasnije u dječijem ili mladenačkom dobu, stoga se zove i “glaukom mladih ljudi”.

Javlja se između 10 i 20 godine života, ali može i kasnije. Klinička slika nije karakteristična kao u prethodnom. Oko je mirno, nema kongestije a bulbusi su povećani.

Vanjska očna ovojnica je očvrsla jer ima malo elastičnih a više vezivnih niti i ona se ne rasteže pod povećanim IOT-om. Kornea može biti povećana ali treba znati da se megalokornea može pojaviti i samostalno kada nema povišenog lOT-a. Simptomatologija je oskudna. Ipak, takvi bolesnici mogu imati izvjesne poteškoće u smislu diskretnih glavobolja, omaglica, bržeg zamaranja i si.

IOT je povišen ali nikada onako alarmantno kao kod ranog kongenitalnog glaukoma. Vidna oštrina, vidno polje, kao i nalaz na fundusu su dobro očuvani.

Gonioskopijom nađemo kongenitalne anomalije ali u mnogo blažem stepenu. U svakom slučaju kod tih bolesnika treba izvršiti kompletan pregled i treba ih redovito kontrolirati.

Obično ordiniramo beta adrenergične blokatore. Ukoliko nam se na ordiniranu terapiju IOT ne normalizira, potrebno je predložiti operativni zahvat.

Za primarni kongenitalni glaukom smo rekli da se zove i hydrophthalmus. Međutim, kongenitalni glaukom može biti udružen sa nekim anomalijama u oku. Tada imamo oko koje je voluminoznije, IOT je visok. Za takvo oko kažemo da je to sekundarni kongenitalni glaukom ili buphthalmus (“volovsko oko”). Kongenitalni glaukom može biti udružen i sa nekim bolestima van oka i tada se govori o sindromima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.