Određivanje ukupnog bilirubina

Određivanje ukupnog bilirubina
Određivanje ukupnog bilirubina
Određivanje ukupnog bilirubina
Određivanje ukupnog bilirubina

Bilirubin je žučni pigment, nastao razgradnjom eritrocitnog hema, ali i drugih hem pigmenata (npr. cytochroma). Nekonjugirani ili indirektni bilirubin (u vodi netopivi bilirubin-I) normalno cirkulira krvlju vezan za albumine. Takvog ga jetrene stanice preuzimaju i konjugiraju u bilirubin-II ili direktni (bilirubin diglucuronide) u vodi topivi pigment i izlučuje se sa žuči.

Oko 80 % bilirubina nastaje razgradnjom hemoglobina iz eritrocita (nakon 120 dana života eritrocita u krvi) u retikuloendotelnom sistemu (RES). Preostalih 20 % dnevno stvorenog bilirubina nastaje iz prethodnika eritrocita u koštanoj srži (neefikasna eritrocitopoeza) i drugih hem proteina (mioglobin, citokromi, katalaza).

Referentne vrijednosti:

  • Muškarci i žene: 3 -20 µmol/L

Povišeno:

Povišene vrijednosti ukupnog bilirubina mogu se naći u virusnom hepatitisu, cirozi, infektivnoj mononukleozi, bilijarnoj opstrukciji, hiperbilirubinemiji u novorođenčadi. Također, povišene vrijednosti nekonjugiranog bilirubina mogu se naći i u nasljednim hiperbilirubinemijama – Crigler-Najar-ovom i Gilbert-ovom sindromu, od kojih je Gilbert-ov puno češći i blaži.

Sniženo:

Nije klinički značajno

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.