Novi smrtni slučaj od ptičjeg gripa

H5N1
H5N1
H5N1
H5N1

Vijetnamske vlasti saopštile su danas da je još jedna osoba preminula od ptičjeg gripa, što je drugi smrtni slučaj u poslijednjih mjesec dana. Rezultati analiza pokazali su da je 26-godišnja žena, koja se nedavno porodila, umrla 28. januara u bolnici u južnoj provinciji Sok Trang od poslijedica virusa H5N1, izjavio je čelnik pokrajinskog ministarstva zdravlja Truong Hoaj Fong.

Prema njegovim riječima, novorođenče nije oboljelo od ptičjeg gripa. Fong je rekao da se žena najverovatnije zarazila od pilića koje uzgaja njena porodica. U toj oblasti je prijavljeno više slučajeva oboljelih pilića.

Njena smrt uslijedila je dvije sedmice pošto je preminuo jedan 18-godišnji radnik na farmi za uzgoj peradi, takođe na jugu Vijetnama. Prethodno u toj zemlji dvije godine nije bilo smrtnih slučajeva oboljelih od ptičjeg gripa.

Virus se prenosi direktnim kontaktom sa živine na ljude. Stručnjaci, međutim, upozoravaju da bi virus mogao da mutira u oblik koji se prenosi sa čovjeka na čovjeka.

Svjetska zdravstvena organizacija navela je da su od 2003. godine do 24. januara ove godine prijavljena 344 smrtna slučaja od ukupno 583 ljudi oboljelih širom svijeta od ptičjeg gripa. Oko 60 preminulih bilo je iz Vijetnama.

Izvor: Tanjug

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.