Poremećaji funkcije tankog crijeva

Tanko crijevo
Tanko crijevo
Tanko crijevo
Tanko crijevo

U crijevima se odvijaju sve tri funkcije digestivnog trakta, motorika, sekrecija, resorpcija a od njih dominira proces resorpcije.

Motorika

U crijevima se vrši lagani peristaltički pokreti koji imaju svrhu da razljevaju himus niz crijevo pri tome ga neprestano mješajući kako bi se sve resorptivne tvari resorbovale na putu u debelo crijevo. Himus niz crijevo ide brzinom od 1-2 cm/sec.

Sekrecija

Crijevni sadržaj mora biti izuzetno tečan da bi se mogle odigrati potrebne reakcije a i da bi tvari ostale u otopljenom stanju. Sem toga crijevni sok sadrži enzime (glikolitičke, proteolitičke i lipolitičke), pomoćne materije (žučne kiseline) koje produkuju žlijezde sluznice tankog crijeva i adneksalnih žljezda (jetre i pankreasa) koji imaju ulogu da razlože hranjivu materiju. Crijevni sadržaj je tečan sve do prelaza colon transversuma u colon descendens jer se većina vode resorbuje u ova prva dva dijela colona.

Resorpcija

U tankom crijevu vrši se resorpcija hranjvih materija i minerala. Neke se vrše difuzijom, neke aktivnim transportom zavisno od veličine i molekularne mase (do 150 prostom difuzijom).

Poremećaji motorike tankog crijeva

Crijevni sadržaj se kreće brzinom od 1-2 cm/s a odstupanja od ove brzine mogu biti u smislu hipomotiliteta i hipoperistaltike te u smislu hipermotiliteta i hiperperistaltike (diareja).

Hipomotilitet i hipoperistalitika

Usporeno kretanje materija u tankom crijevu najčešće uzrokuju već pomenuti viscerovisceralni refleksi kod različitih oboljenja unutar organizma. U ovom smislu poremećaj mogu izazvati i oštećenja kičmene moždine osobito u visini parasimpatičkih centara što usporava kretanje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.