Spontana subarahnoidalna hemoragija

subarahnoidalna hemoragija
subarahnoidalna hemoragija

 

subarahnoidalna hemoragija
subarahnoidalna hemoragija

 

Spontana subarahnodialna hemoragije je iznenadno prisustvo krvi u subarahnoidalnom prostoru uzrokovano pucanjem promijenjenog krvnog suda. Može biti sa ili bez povećanog intrakranijalnog pritiska. Krv prouzrokuje spazam krvnih sudova od čega strada mozak zbog ishemije.

Obično nastaje iz punog zdravlja. Mainfestuje se pojavom:

 • iznenadne glavobolje sa nauzejom i povraćanjem, rastom tjelesne temperature
 • iznenadne pojave vrućine u glavi
 • rigidan vrat
 • gubitak svijesti ako je isteklo dosta krvi tako da nema vremena za glavobolju

U većini slučajeva oporavak je brz, ali se nekad razvija se brzo i smrtno završava u toku nekoliko sati. Pacijent može ostati komatozan mjesecima.

Kada se pacijent oporavi vide se neurološki deficiti širokog dijapazona, a nekada i epileptični napadi.

Simptomi mogu biti i blagi pa se zamjenjuju za influencu ili migrenu a tada iz anamneze doznajemo da je bilo sličnih napada i ranije. Obično je svaki sljedeći teži od prethodnog.

Uzrok ovog krvarenja je u najčešće ruptura aneurzime (50%) ali nekada i krvarenje iz arteriovenskih angioma, ali i arterijska hipertenzija, moždani tumori, venska tromboza i slično. Nerijetko je podsticaj fizičko naprezanje, izlaganje suncu, uzbuđenje.

Gradacija SSH po Huntu i Hessu

0 Nerupturirana aneurizma ili angiom
I 

Ia

Bez simptoma ili laka glavobolja sa ukočenim vratom 

Fokalni neurološki deficit ali bez akutne moždane reakcije

II Umjerena do teška glavobolja uz rigidan vrat bez neurološkog deficita
III Pospanost, konfuzija i ili fokalni neurološki deficit
IV Sopor, hemipareza, eventualno decerebraciona rigidnost i vegetativni poremećaji
V Duboka koma i decerebracija

Što se terapije tiče prvo se saniraju posljedice i traži uzrok pa se posmatraju mogućnosti za operativno liječenje.

Od konzervativne terapije potrebno je mirovanje, sedativi, antiepileptici.

6 Comments

 1. Jutros me je probudila jaka glavobolja, glava mi je čak utrnula kao i jezik, nisam mogla otvoriti usta i čula sam glasno pištanje. Da li se radi o moždanom udaru? Ako ne, da li znate o čemu se radi?
  unaprijed hvala.

 2. Poštovana,
  moždani udar je obicno pracen oduzetoscu jedne strane tijela ili nekog ektremiteta, tako da je mala sansa da se radi o tome. Treba pregledati nervus facialis jer on moze dati slicne simptome. U svakom slucaju potrebno je da sto prije posjetite Neurologa.

  Lijep pozdrav

 3. Poštovani,
  imam 19 godina. Početkom ove godine počela sam piti kontracepcijske pilule, ali sam ih prestala uzimati jer sam osjećala mučninu i glavobolju. Međutim, glavobolja i dalje nastupa, tj. nije tipična glavobolja nego neki pritisak na glavi i u nosu (ko da sam visjela naopačke) i za vrijeme tog pritiska me oblije jaki val vrućine. Mama inače ima problema sa štitnjačom. Prije nego odem liječniku (ne stignem baš uzet slobodnog vremena zbog faxa) me zanima dal moze to biti nesto opasno il je moguce da i ja imam problema sa štitnjačom?
  Lijep pozdrav

 4. U Vašem slučaju potrebno je napraviti niz pretraga. U prvom redu treba napraviti kompletnu krvnu sliku, zatim snimak sinusa pa onda tek vidjeti šta dalje (često je samo uzrok proljetna alergija).
  Oboljenje štitne žlijezde ima niz simptoma (noćno preznojavanje, lupanje srca itd) tako da je mala šansa da je štitna žlijezda u pitanju ali hormonalnim statusom T3 i T4 se može isključiti ili potvrditi dijagnoza.

  Lijep pozdrav

 5. Uplasen sam, pre par dana sam imao jak kasalj, (dugogodisnji pusac 33god star) i posle 15tak min iskasljavanja osetio sam tupi bol u potiljku glave, prestao je posle nekih sat vremena.. Nakon dva dana sam imao seksualni odnos i tokom erecije se pojavio isti bol , mislio sam da je umor u pitanju ali se to ponovilo danas u toku seksa i to na samom pocetku to je bilo pre pola sata i bol jos uvek traje.. neznam dali imam razloga za brigu jer dosada sam vrlo retko posecivao lekara.. Ako imate bilo kakav savet ili informaciju bio bih vam zahvalan da ga podelite snama .. Unapred zahvalan Srdjan

1 Trackback / Pingback

 1. Tweets that mention Sindrom spontane subarahnoidalne hemoragije | medicina - health -- Topsy.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.