Povlačenja implantata bilo i 1996.

PIP
PIP
PIP
PIP

Povlačenje implantata francuske kompanije PIP (PolyImplantProtheses) za koje se ispostavilo da su defektni, zabilježeno je još 1996. godine. Tada su uprave bolnica dobile anonimna pisma i faksove u kojima se navodi da kompanija PIP ne poštuje veliki broj propisa.

Šest mjeseci kasnije je uprava bolnica je konstatovala povećanu opasnost od pucanja PIP implantata i ukinula privremeno odobrenje komercijalizacije PIP implantata. Zabrana je, međutim, prestala 10 dana kasnije, jer je čelnik PIP-a Žan-Klod Mas bio veoma ubjedljiv u odbrani.

Takođe, Belgijankama koje su ugradile implante za grudi francuske kompanije PIP (PolyImplantProtheses) za koje se ispostavilo da su defektni vlasti su preporučile da ih uklone navodeći da postoji “ogroman rizik od njihovog pucanja”.

Belgijske zdravstvene vlasti su do sada ženama sa ugrađenim francuskim implantima samo preporučile da odu na kontrolu grudi i da, ukoliko postoji bilo kakav znak curenja ili pucanja, zatraže od ljekara vađenje implanata.

U Belgiji je ugrađeno najmanje 670 PIP implanata. Žene koje odbiju da im se izvade implanti, treba da idu na pregled magnetnom rezonancom na svakih šest mjeseci, a taj savjet je dao i Vrhovni zdravstveni savjet.

Procjenjuje se da je u svjetu ugrađeno više od 400.000 implanata za grudi koje je proizveo PIP. Iako su implanti nosili oznaku CE (“Europen Conformity”), koja garantuje da je proizvod u skladu sa evropskim standardima i koja je obavezna za sve proizvode koji se prodaju u Evropi, 2010. godine je otkriveno da je za njihovo punjenje korišten industrijski silikonski gel koji ne odgovara standardima.

Italijanski tužioci u Torinu u decembru prošle godine pokrenuli su istragu protiv Žan-Kloda Masa, osnivača kompanije PIP, osumnjičenog za prodaju proizvoda opasnih po zdravlje.

Izvor: Tanjug

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.