Pomozimo Sedini Marić

Sedina Marić
Sedina Marić

Tridesetpetogodišnja Sedina Marić iz Mostara se već godinu dana bori s najtežim oblikom raka kože, melanomom koji je metastazirao. Tumor pigmentiranih stanica kože je bolest koja u najčešćim slučajevima vodi k smrtnom ishodu. Ova samohrana majka sedmogodišnjeg dječaka Davuda nema novca za lijek koji bi joj mogao spasiti život. Radi se o lijeku naziva vemurafenib koji se ne nalazi na listi lijekova Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a. Lijek na tržištu košta 100.000 maraka.

Lijek je Sedini hitno potreban. Nema vremena za čekanje. Ako u što ranijem roku ne počne primati terapiju, ishod može biti tragičan”, kazala je Sedinina sestra Suada Crnomerović. Zbog velikih bolova Sedina nije mogla razgovarati. Umjesto nje to je učinila njezina sestra Suada.

“Očajni smo. Otac je umirovljenik, a brat ratni vojni invalid. Nemamo novca koji bi našoj Sedini spasio život. Lijek je skup i mi ga ne možemo kupiti. Strašno je gledati sestru kako pati. Nemamo drugog načina pomoći joj osim da se oslonimo na pomoć drugih ljudi”, očajna je Suada.

Optimalna cijena korištenja tjedne terapije u koju spada jedno pakiranje tableta vemurafenib iznosi 3 tisuće maraka. Sedina bi lijek trebala koristiti od 8 mjeseci do godinu dana. Ovaj lijek je jedini koji se pokazao uspješnim kod dosadašnjeg liječenja ove teške bolesti. “Sedinina krvna slika je jako loša, otečeni su joj limfni čvorovi pod pazuhom i na vratu s desne i lijeve strane. Nemoguće je uraditi kirurško odstranjivanje melanoma jer je jako velik tako da se nitko od kirurga nije smio upustiti u tu operaciju.

Zbog veličine tumora liječnici strahuju od prevelikog gubitka krvi uslijed operativnog zahvata. “Melanom ne reagira na kemoterapiju. Operacija nije moguća tako da je jedina preostala nada skupi lijek”, ispričala je Suada.

Pokretanje humanitarne akcije bio je jedini izlaz obitelji Marić. Sedina je radila kao financijski računovođa građevinske tvrtke “Mit d.o.o”. Njezine kolegice s posla su oformile skupinu na društvenoj mreži Facebook pod nazivom “Pomozimo Sedini”. “Uzdamo se u dobre ljude da će nam pomoći da Sedina živi. U ime cijele obitelji molim naše sugrađane da se odazovu i pomognu nam da zajedno spasimo Sedinin život”, poručila je Suada.

Svi ljudi dobre volje Sedini mogu pomoći uplatom na žiroračun:

1606027010141225, Vakufska banka d.d. Sarajevo, poslovnica Mostar.

Za uplate u stranim valutama:

SWIFT code: VAKUBA22

IBAN code: BA39 1606027110023968

Vakufska banka d.d. Sarajevo.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.