Vrsta holesterola odgovorna za infarkt

Vrsta holesterola odgovorna za infarkt
Vrsta holesterola odgovorna za infarkt
Vrsta holesterola odgovorna za infarkt
Vrsta holesterola odgovorna za infarkt

Jedna često zanemarivana vrsta holesterola, lipoprotein (a), ne samo da može da izazove infarkt, već su ljudi koji imaju viši nivo tog holesterola podložniji srčanom udaru, upozoravaju stručnjaci Univerzitetske bolnice u Kopenhagenu.

Nivo lipoproteina (a) od čovjeka do čovjeka može da varira i do hiljadu puta, pri čemu viši nivo nije izazvan nikakvom lošom navikom, nego je gotovo potpuno genetski predodređen.

Statini, posljednjih godina tako popularni lijekovi protiv holesterola, uopšte ne djeluju na liporotein (a), već samo na lipoproteine niske gustine, poznate kao “loš” holesterol. Time može da se objasni zašto kod nekih osoba statini ne daju rezultate, objašnjava Borge Nordesgard sa pomenute klinike.

Danski tim je, na osnovu analize uzoraka krvi 45.000 muškaraca i žena koji su učestvovali u velikoj nacionalnoj studiji utvrdio da su osobe sa najvišim vrijednostima lipoproteina (a) dva do tri puta izloženije srčanom udaru od onih sa najnižim nivoom te vrste holesterola.

Niacin, vitamin koji se često preporučuje kao sredstvo za snižavanje holesterola, djeluje i na liporotein (a). Međutim, uzimanje niacina može da izazove neprijatne toplotne talase. I aspirin može da snizi nivo lipoproteina (a).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.