Autizam prepoznatljiv u 6. mjesecu?

Autizam
Autizam
Autizam
Autizam

Promjene u mozgu koje mogu dovesti do autizma vidljive su već u šestom mjesecu bebinog života, pokazala su nedavna istraživanja. Iako rani znaci autizma poput problema u komunikaciji i repetitivnog ponašanja mogu biti vidljivi u prvoj godini života, problemi u uspostavljanju veza između različitih dijelova mozga prepoznaju se i nekoliko mjeseci ranije, pokazala su istraživanja sprovedena na Univerzitetu u Sjevernoj Karolini.

„Postoji dokaz da autizam pogađa različite dijelove mozga koji komuniciraju međusobno. Ova studija potvrđuje da atipičan razvoj počinje u ranom periodu života“, objašnjava Geri Doson, glavni referent udruženja Autism Speaks.

„Ova otkrića povećavaju mogućnost da se pronađu adekvatni lijekovi za autizam i prije pojave simptoma“, smatra ona.

Ipak, nije poznato da li se ove promjene u mozgu dešavaju samo kod autistične djece.

U studiji je skeniran mozak kod 92 bebe čija su braća i sestre imale autizam, što je ovu djecu stavljalo u visok rizik od obolijevanja.

Od 28 djece kod koje su već nastupili simptomi autizma, skener je pokazao promjene u bijeloj moždanoj masi, za razliku od onih koji nisu imali taj poremećaj.

Ovakve razlike ukazuju da je razvoj bijele moždane mase pogođen tokom ranog djetinjstva i to baš onda kada mozak treba da napravi važne sinapse.

Zato naučnici smatraju da se autizam javlja kao posljedica rane promjene u procesima uspostavljanja veza između pojedinih dijelova mozga.

Studija koja je došla do ovih otkrića dio je opširnijih istraživanja kojim je obuhvaćeno 400 djece koja su u visokom riziku od dobijanja tog poremećaja i 150 koji nemaju predispozicije za autizam.

Izvor: B92

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.