Većina zaraženih HIV-om se ne liječi

HIV
HIV
HIV
HIV

Smanjenje međunarodnih ulaganja prijeti da produbi krizu sa zaraženima HIV virusom u Mjanmaru, u kojem je desetinama hiljada takvih osoba uskraćeno pravo na terapiju koja bi im spasla život, upozorila je ovih dana organizacija Ljekari bez granica (MSF).

Prema podacima te organizacije, od 120.000 Mjanmaraca kojima su potrebni antiretroviralni lijekovi, samo trećina ih dobija, a zbog izostanka liječenja svake godine umire 20.000 oboljelih.

U mjanmarskoj filijali MSF ističu da ih je naročito pogodio izostanak čitave tranše pomoći Globalnog fonda za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije, zbog čega će bez antiretroviralnih lijekova zasad ostati 40.000 Mjanmaraca koji je trebalo da počnu da primaju terapiju.

Globalni fond, koji prikuplja donacije vlada i privatnog sektora, je, inače, glavni finansijer programa borbe protiv navedene tri bolesti širom svijeta.

Vojna hunta koja je do prošle godine bila na vlasti u Mjanmaru nije zdravstvu poklanjala nikakvu pažnju. Sadašnji “kvazi civilni režim”, po riječima Petera Paula de Grotea, šefa MSF u Mjanmaru, je voljan da ulaže u ovaj sektor, ali će biti potrebne godine dok novi zdravstveni sistem ne počne da funkcioniše u punoj mjeri.

Mjanmar je, inače, najmanje razvijena zemlja regiona, a spada i među države svijeta koje primaju najmanju pomoć za razvojne projekte. MSF apeluju na međunarodnu zajednicu da joj prioriteti u Mjanmaru postanu davanja za borbu protiv side i tuberkuloze, koja je najčešći uzrok smrti zaraženih HIV virusom.

U Mjanmaru je da, stvar bude gora, veoma česta tuberkuloza otporna na više lijekova (MDR-TB), koja je mnogo skuplja za liječenje i teže se liječi od obične.

Izvor: Tanjug

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.