Medjunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droga

Listen
Listen

Slušanje djece i mladih je prvi korak da im pomognemo u njihovom zdravom i sigurnom odrastanju.

Medjunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droga

26. juni – Međunarodni dan protiv zloupotrebe droga i nedopuštene trgovine opojnim materijama

“Prije svega – slušaj” je inicijativa da se poveća podrška za sprječavanje (zlo)upotrebe droga koja se temelji na nauci, jer  je na taj način učinkovito ulaganje u dobrobit djece i mladih, njihovih porodica i zajednice u cjelini.

Rezolucijom 42/112 od 7. decembra 1987. godine (1), Generalna Skupština UN-a odlučila je smatrati 26. jun – međunarodnim danom borbe protiv zloupotrebe droga i nezakonite trgovine drogama, kao izraz odlučnosti da se ojača djelovanje i suradnja kako bi se postigao međunarodni cilj društva bez (zlo)upotrebe droga. Ovom Rezolucijom preporučuje se daljnja akcija s obzirom na izvještaje i zaključke Međunarodne konferencije o zloupotrebi droga i nezakonitog prometa drogama iz 1987. godine.

Generalna Skupština UN-a održala je vanrednu sjednicu (UNGASS) (2) o drogama u aprilu 2016. godine. Ova izvanredna sjednica značila je važan korak u ostvarivanju ciljeva postavljenih u dokumentu iz 2009. godine “Politička deklaracija i Plan djelovanja za međunarodnu suradnju prema integriranoj i uravnoteženoj strategiji za suzbijanje opojnih droga u svijetu”(3), koji definira djelovanja koja trebaju poduzeti države članice, kao i ciljeva koji se žele postići do 2019. godine.

Dokument predlaže mjere za rješavanje smanjenja ponude i potražnje, te za poboljšanje pristupa kontroliranim lijekovima kako bi se spriječila zloupotreba. Preporuke, također, pokrivaju područja ljudskih prava, mladih, djece, žena i zajednica, ka novim izazovima, uključujući i nove psihoaktivne supstance; jačanje međunarodne suradnje; i alternativnog razvoja.

Tekst stavlja naglasak na nove razmjere nacionalnih politika i praksu prekršajnih kazni u vezi s drogama, i ima snažan fokus na prevenciju i liječenje.

Dr. Baškim Bajrami

Reference

  1. http://www.un.org/documents/ga/res/42/a42r112.htm
  2. https://www.unodc.org/ungass2016/en/about.html
  3. https://www.unodc.org/documents/ungass2016/V0984963-English.pdf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.