Opasnosti koje vrebaju iz kuhinje

Opasnosti koje vrebaju iz kuhinje
Opasnosti koje vrebaju iz kuhinje
Opasnosti koje vrebaju iz kuhinje
Opasnosti koje vrebaju iz kuhinje

Milionima ljudi širom svijeta dogodilo se da se razbole od hrane ili od bakterija koje su se našle u kunjinji na različite načine. Određene mjere mogu da smanje rizik od bolesti.

Prema tvrdnji Centra za kontrolu zaraza, čak 76 miliona Amerikanaca razboli se od hrane. Ništa što uradite ne garantuje vam stoprocentnu zaštitu, ali određene mjere mogu da smanje rizik od toga da se razbolite.

Sunđer: Istraživanja zdravstvenih organizacija pokazala su da je kuhinjski sunđer na vrhu liste kućnih predmeta koji obiluju bakterijama. Na sunđeru se nalazi čak 150 puta više bakterija i buđi nego na četkicama za pranje zuba. Od većeg dijela pronađenih mikroba nećete se razboljeti, ali salmonela ili ešerihija koli mogu ozbiljno da ugroze zdravlje. Najbolji način da očistite sunđer jeste da ga  svake dvije nedjelje zamjenite novim.

Frižider: Niske temperature usporavaju rast bakterija, pa je važno da stalno provjeravate temperaturu u njemu, uz pomoć specijalnog termometra. Optimalna temperatura je pet stepeni Celzijusovih.

Daske za sječenje: Bakterija iz sirovog crvenog mesa, živine i ribe može da kontaminira kuhanu hranu i svježe proizvode. Taj rizik ćete smanjiti upotrebom zasebnih dasaka za svaku od ovih namirnica.

Nekuhana jaja: Gotovo da nema osobe koja ne uživa u tome da jede filove torte, u kojima su glavni sastojak svježa, sirova jaja. Međutim, trebalo bi da se uzdržite od ove navike, a to naročito važi za djecu, jer stručnjaci kažu da sirova jaja mogu da budu veoma opasna zbog salmonele.

Namirnice kojima je istekao rok: Trebalo bi da bacite sve namirnice kojima je istekao rok trajanja. Ipak, rezultati istraživanja koje je sprovedeno na Univerzitetu Rutgers, pokazuje da na datum proizvodnje pažnju obraća samo 60 odsto Amerikanaca.

Izvor: Novosti.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.