Moderni centar za liječenje karcinoma u Mostaru - Zdravlje, medicina, lijecenje, zdravstveni portal
Centar za onkologiju KB Mostar

Moderni centar za liječenje karcinoma u Mostaru

Centar za onkologiju KB Mostar
Centar za onkologiju KB Mostar

U Mostaru je danas svečano otvoren Centar za Kliničke bolnice Mostar koji će pacijentima koji boluju od teških oboljenja omogućiti liječenje u gradu na Neretvi.

“Stvorili smo pretpostavke i mogućnosti da se oboljeli od karcinoma liječe ovdje u Mostaru, oni više ne moraju da putuju u Sarajevo, Zagreb ili Split. Pacijentima će otvaranjem ovog centra biti dostupna kompletna radio i hemoterapija”, kazao je direktor Kliničke bolnice Mostar Ante Kvesić, dodavši kako će liječenje hemoterapijom započeti već za dva do tri dana dok će se s radioterapijom započeti za mjesec dana.

Prema Kvesićevim riječima Centar za onkologiju je projektiran za milion stanovnika. 200 pacijenata će se radioterapijski moć zbrinjavati u dvije smjene i na taj način je riješen veliki problem liječenja malignih bolesti.

Onkolog Eduard Vrdoljak istaknuo je kako ne može kazati koliko stanovnika BiH boluje od malignih bolesti budući da u našoj zemlji ne postoji registar za rak.

“Ako uzmemo u obzir podatke iz Republike Hrvatske o oboljelim od karcinoma, mogu kazati kako se na broj stanovnika u BiH može očekivati oko 20-tak hiljada novo oboljelih i oko 12 do 15 hiljada ljudi u BiH koji svake godine umiru od raka. Veliki broj njih se i ne dijagnosticira radi slabog zdravstvenog sistema, a da bi zdravstveni sistem dobro funkcionirao on mora imati ljude, opremu i prostor”, kazao je Vrdoljak.

Prema njegovim riječima otvaranjem Centra za onkologiju stvoreni su uvjeti za rad i liječenje oboljelih od karcinoma.

“Ova klinika će vjerovatno napraviti najveći iskorak na području medicine u regiji. Krećemo iz ničega u svemir. Kreće novo doba mostarske onkologije”, kazao je Vrdoljak.

Izgradnja Centra za onkologiju finansirana je iz sredstava Saudijskog fonda za razvoj, za što je garancije dala Skupština i Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona te Zavod zdravstvenog osiguranja.

Vrijednost spomenutog kredita je 6.625 miliona dolara a samo za izgradnju nove zgrade bilo je potrebno 8,8 miliona KM. Zajedno s opremom cijeli projekt izgradnje Centra za onkologiju vrijedi oko 15 miliona KM, javlja Bljesak.info.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>