Folikulinske ciste jajnika

Folikulinska cista jajnika
Folikulinska cista jajnika
Folikulinska cista jajnika
Folikulinska cista jajnika

Definicija:

To su pojedinačni pseudotumori jajnika, odnosno retencione ciste, koje nastaju iz De Grafovog folikula kad izostane ovulacija.

Etiopatogeneza:

Zbog dalje produkcije folikulinske tečnosti mješak se sve više uvećava tako da folikulinska cista može da dostigne veličinu mandarine. Ovi pojedinačni cistični tumori jajnika veoma su slični pravim neoplazmama i od njih se razlikuju samo pri mikroskopskom pregledu nalazom kuboidnih ćelija granuloznog sloja i ponekad nalazom zrnastog brežuljka sa jajnim ćelijama.

Klinička slika:

Folikulinske ciste nemaju veliki klinički značaj i ne zahtjevaju posebno liječenje, jer poslije izvjesnog vremena spontano iščezavaju. Pojedinačne folikulinske ciste često prsnu pri pregledu i za razliku od pravih cista ne recidiviraju. Prskanje ovakvih cista obično prolazi bez većeg krvarenja i bez ozbiljnijih kliničkih simptoma, te ne zahtijeva posebnu terapiju. Samo pri obilnoj hemoragiji iz zida prsnute ciste stvara se klinička slika abdominalnog krvarenja slična, ali obično sa daleko lakšim simptomima, kliničkoj slici rupture jajovoda kod vanmaterične trudnoće. Tada je liječenje operativno. Ukoliko dođe do operacije poželjno je da se odstrani sama cista, a da se ovarijalno tkivo što više sačuva, kako se oboljeli jajnik ne bi izbacio iz funkcije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.