Popodnevni san je koristan?

Popodnevni san
Popodnevni san
Popodnevni san
Popodnevni san

Psiholozi tvrde da popodnevno spavanje “tjera” umor, osvježava organizam i pamćenje ali i pozitivno utiče na mentalne sposobnosti i pojačava radni učinak. Rezultati istraživanja američkih naučnika ukazuju na to da san ima regenerativne efekte poslije produženog perioda budnosti.

Metju Voker, profesor psihologije na Univerzitetu Berkli, koji je i glavni autor istraživanja, rekao je da su tokom istraživanja naučnici ispitali 39 mladih odraslih osoba podjeljenih u dvije grupe od kojih se jedna odmarala a druga nije. U podne bi svi učesnici bili podvrgnuti mentalnim ispitivanjima namenjenim posebno aktiviranju hipokampusa, područja mozga koji pomaže čuvanju informacija – pamćenje.

Obje grupe su imale identične rezultate – u 14 sati pripadnici grupe koji su zadržani da bi se odmorili, otišli su da spavaju tokom 90 minuta dok su ostali ostali budni. Kasnije tokom dana, u 18 sati, svi učesnici ispitivanja ponovo su podvrgnuti nizu mentalnih vježbi u kojima je trebalo da memorišu informacije.

Učesnici ispitivanja koji su spavali mnogo bolje su reagovali, pa su čak poboljšali svoje rezultate, istakli su istraživači. Ovi rezultati su u skladu s njihovom hipotezom po kojoj je san potreban da bi se kratkoročno ispraznila memorija mozga i napravilo mjesta za novu informaciju, kazao je Voker prilikom predstavljanja rezultata istraživanja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.