Kako ublažiti alergiju na sunce?

Kako ublažiti alergiju na sunce
Kako ublažiti alergiju na sunce
Kako ublažiti alergiju na sunce
Kako ublažiti alergiju na sunce

Postepeno izlaganje kože suncu u velikoj mjeri smanjuje mogućnost stvaranja alergijskih reakcija.

Ako se one ipak pojave, kreme sa zaštitnim faktorom, adekvatna garderoba i šeširi dovoljna su prevencija kod blagih oblika alergijskih reakcija.

Kod burnih alergijskih reakcija neophodan je savjet dermatologa, a nekada i priprema antihistaminicima, kortikosteroidima ili fototerapijom.

Ukoliko se razviju blage alergijske reakcije, hladne obloge i uobičajene mjere zaštite od UV zračenja će biti dovoljne. Ako su simptomi intenzivniji doktor će propisati antihistaminike i kortikosteroidne kreme. Ukoliko ova terapija ne zadovolji kontrolu alergijske reakcije, prije izlaganja suncu može se cijelo tijelo izložiti UV lampama – fototerapija – kako bi se napravila tolerancija na sunčevo zračenje.

Posebnu pažnju treba pokloniti nježnoj koži beba koja je višestruko osjetljvija na sunčevu svjetlost od kože odraslih. Treba uvjek koristiti kreme sa zaštitnim faktorom namjenjene baš djeci jer je sadržaj hemijskih supstanci u njima mnogo manji nego u kremama za odrasle. Kupanje isušuje nježnu dječiju kožu te je stoga treba hidrirati hipoalergijskim losionima. Upotreba masnih krema za njegu treba da bude nešto rijedja kako ne bi pravili okluziju kože.

Tipovi alergijske reakcije na sunce

  • Najčešći tip alergija na sunce jeste polimorfna svjetlosna erupcija, koja se pojavljuje kod 10 od 15 osoba koje imaju alergiju na Sunce. Karakteriše se crvenim osipom na mjestima gdje je koža bila izložena suncu. Nastaje nekoliko minuta do nekoliko sati nakon prvog sunčanja, a prolazi za nekoliko dana nakon prestanka izlaganja sunčevim zracima. Kako odmiču ljetnji mjeseci učestalost ovog tipa reakcije sve je manja, jer sa postepenim sunčanjem nastaje djelimična desenzibilizacija organizma.
  • Drugo najčešće oboljenje, prurigo nodularis, karakteriše se pojavom čvorova i oderotina na izloženim i neizloženim dijelovima tjela i nepodnošljivim svrabom, a javlja se kod male djece sa prvim suncem. Sporo reaguje na terapiju i zahtjeva liječenje.
  • Hydroa vacciniforme je alergija na sunce kod djece koja podsjeća na dramatični razvoj boginja sa mnoštvom mjehurova i crvenila. Ostavlja ožiljke slične boginjama.
  • Solarna urtikarija ili koprivnjača nastaje nekoliko minuta poslije izlaganja suncu, a često ljudi pomisle da su to opekotine od sunca. Praćena je svrabom, crvenilom, koprivnjačom. Prolazi pod dejstvom antihistaminika.
  • Fotoalergijska erupcija je reakcija koja nastaje u sadejstvu sunčeve svjetlosti i nanošenja određenih hemikalija na kožu bilo da se one nalaze u kremama za zaštitu od sunca, parfemima, losionima ili šminki. Dodavanje raznih biljaka i ulja za njegu kože tokom sunčanja dobra je osnova za razvoj ekcema, pa čak i pojavu dugogodišnjih fleka na licu i dekolteu. Pojačano znojenje dovodi do zapušenja znojnih žlijezda i formiranja milija. Milije podsjećaju na sitne čvrste bubuljice, oivičene blagim crvenilom, bez svraba. Oboljenje je bezopasno i karakteristično za djecu. Zadržavanje znoja u pregibima na koži kod male djece krivac je za formiranje crvenila i blagih ekcema.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.