Vestibularni osjeti i održavanje ravnoteže

Vestibularni aparat
Vestibularni aparat
Vestibularni aparat
Vestibularni aparat

Vestibularni aparat je osjetni organ koji zamjećuje osjete ravnoteže. Sastoji se od koštanog labirinta i u njemu uloženog membranskog labirinta. Membranski labirint je funkcionalni dio vestibularnog aparata, a sastoji se od vestibuluma i semicirkularnih kanala. Na unutrašnjoj površini utrikula i sakula malo je osjetno područje, makula. Makula leži u horizontalnoj, a sakula u okomitoj ravni. Makule su prekrivene želatinoznim slojem u koji je uronjeno mnogo malih kristala  kalcijeva karbonata, statokonije. U makuli postoji i tisuće stanica s dlačicama. Te stanice pružaju svoje cilije prema gore u želatinozni sloj. Bazalni i postranični dijelovi stanica s dlačicama tvore sinapse s osjetnim završecima vestibularnog živca.

Održavanje ravnoteže se ostvaruje integracijom informacija koje dolaze iz različitih receptora: stanica sa dlačicama u vestibularnom aparatu u unutrašnjem uhu, osjetnih stanica u oku, koži i zglobovima.

U strukturi vestibuluma se nalaze sakulus i utrikulus koji reaguju na linearno ubrzanje u bilo kojem pravcu i otkrivaju statički položaj glave. Drugi dio vestibularnog aparata su semicirkularni kanali – tri kanala postavljena pod pravim uglom u tri ravni u kojim registruju angularnu akceleraciju glave. Osjetne stanice sa dlačicama koje su uronjene u želatinoznu masu, kupulu, nalaze se u proširenju semicirkularnih kanala, ampuli. Kanali i ampula su ispunjeni endolimfom. Kada se glava počne okretati tečnost u kanalu zaostaje i savija kupulu nazad. Cilije se savijaju i dolazi do depolarizacije ili hiperpolarizacije ovisno o odnosu stereocilija prema kinociliji. Iz oba osjetna organa odgovarajući signali putem vestibularnih nerava odlaze do vestibularnih jedara u moždanom stablu. Iz vestibularnih jedara prenose se impulsi vestibulo-spinalnim putevima u medulu spinalis gdje pomažu u održavanju  položaja tijela. Informacije odlaze, takođe, direktno ili  posredstvom vestibularnih jedara i u mali mozak i tako pomažu u održavanju ravnoteže. U moždanom stablu informacije dolaze u centre za kontrolu refleksnih pokreta očiju. U retikularnoj formaciji ove informacije uzrokuju pojavu vertiga. Preko talamusa informacije odlaze i u postcentralnu vijugu mozga u temporalnom području i učestvuju u stvaranju svijesti o  položaju i ubrzanju  i u voljnoj kontroli ravnoteže.

Mehanizam polukružnih kanala unaprijed predviđa gubitak ravnoteže čak i prije nego što se doista desi i tako potiče centre za održavanje ravnoteže da učine prikladne preventivne prilagodbe. Adaptacija receptora se zbiva stoga što jednu sekundu i duže od početka vrtnje povratni tlak savijene kupule uzrokuje da se endolimfa počne rotirati istom brzinom kao i polukružni kanali.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.