Escherichia coli

Escherichia coli
Escherichia coli
Escherichia coli
Escherichia coli

Ešerihija koli (Escherichia coli) ili krace e.coli ima nekoliko vrsta i podvrsta.

Jedna od tih vrsta obično se nalazi i obitava u donjem stomaku toplokrvnih zivotinja, a i ljudi. Većina vrsta Eserihije je potpuno bezopasna, pa čak i korisna. Nekoliko vrsta je štetno i mogu da dovedu do komplikacija, pa čak i smrti, kao na primjer O157:H7, ili O111:B4 (nedavno nadjena u Americi u cijelim poljima spinata).

Korisne vrste Ešerihije, koje normalno obitavaju u našem probavnom traktu, proizvode vitamn K i štite naš želudac od drugih otrovnijih bakterija.

Sve vrste Eserihija coli bakterije su specificne za okolinu u kojoj su se razvile i mogu se laboratorijskim putem lako razvrstati. Zbog toga je relativno lako utvrditi da li je infekcija došla od zivotinja, ljudi ili ptica. Na primjer, ako je uzrok infekcije ili epidemije zagadjena voda iz bunara, moze se utvrditi da li je voda zagadjena ljudskim, zivotinjskim ili pticijim izmetom. Na primjer, fekalije iz stale mogu podzemnim putem dospijeti u bunar, kao i fekalije iz septickih jama.

Vrsta Eserihije moze da se promijeni mutacijom u organizmu i postane stetna kako za zivotinje tako i za ljude. Kod zdravih osoba te mutacije se uglavnom zavrse proljevom i isceznu same od sebe.

O157:H7 i O111:B4 mogu da izazovu vece posljedice, pa i smrt kod starijih osoba i djece koja vec imaju problema sa imunitetom organizma.

U normalnim okolnostima Eserihija koli ce nastaniti probavni trakt novorodjene bebe u roku od 40 do 45 sati od rodjenja putem vode, hrane, ili osobe koja je u kontaktu sa bebom.

Ovo je sasvim normalan proces i Eserihija je korisna bakterija naseg organizma, to jest, ukoliko ne mutira i postane jedna od stetnih vrsta.

U patološkim okolnostima Eserihija koli moze da izazove infekcije, kako urinarnog, tako i probavnog trakta, a u nekim slucajevima i meningitis. U rijetkim slucajevima moze da izazove i druge boleseti, kao upalu pluca i neka septicka oboljenja.

Terapija:

  • ciprol 2×500 mg – 5 dana, a zatim
  • bactrim 2X2 480 mg – 5 dana, a nakon toga
  • amoxicillin 3X 500 mg – 5 dana

Terapija ukupno traje 15 dana, a u međuvremenu dodatno koristiti:

  • C- vitamin
  • jačanje imuniteta
  • čaj od brusnice ili uve 2 litra dnevno

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.