Maslinovo ulje protiv pankreatitisa

Maslinovo ulje
Maslinovo ulje
Maslinovo ulje
Maslinovo ulje

Naučnici več dugo znaju da su riblje i maslinovo ulje dobri za zdravlje, međutim oni su sada otkrili da maslinovo ulje i masne kiseline iz ribe koje su komponente mediteranske ishrane – štite od akutnog pankreatitisa.

Ova bolest je jednostavna upala pankreasa koja može pogoditi i djecu i odrasle. On može biti blag, ali u težim slučajevima panreatitis može dovesti do otkazivanja organa i smrti.

Većina oboljelih je dovela sebe u tu situaciju zbog konzumiranja previše alkohola, ali i kamen u žuči takođe dovodi do ove bolesti.

Previsok nivo triglicerida u organizmu, takođe, stvara upalu pankreasa što dovodi do epigastričnog bola i osjetljivosti, groznice, mučnine i povraćanje kao i abdominalnog nadimanja.

Istraživači i naučnici sa Granada univerziteta otkrili su da oleinska kiselina i hidroksitirozol, koji se nalaze u maslinovom ulju i kiselinama ribe, ublažavaju simptome pankreatitisa.

“Antioksidanti (fenolnih jedinjenja) i protiv-upalni efekti (omega 3 masne kiseline) ishrane bogate maslinovim uljem i ribom mogu ublažiti pa čak i spriječiti pojavu upalnih procesa u pankreasu,” rekla je Marija Belen Lopez, autorka studije.

Maslinovo ulje i riba su namirnice koje se koriste u mediteranskoj ishrani, koja je dobro poznata po svojim dobrobitima po čovjekovo zdravlje.

Izvor: B92

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.